Odrůda Muškát moravský vznikla v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Révu tu šlechtí už více než 100 let

5. březen 2024

Morava není jen o malebných krajinách a bohaté historii, ale také o vínu. O zlepšení kvality a odolnosti révy tu pečují i vinařské šlechtitelské stanice.

Na přelomu devatenáctého a dvacátého století hrozilo, že všechny vinice v Evropě zničí jeden z nejnebezpečnějších škůdců mšička révokaz. Na jejich záchranu vznikly zemské révové školky. Konkrétně to bylo ve Znojmě, Velkých Pavlovicích a také v Polešovicích na Uherskohradišťsku.

Právě tam tedy šlechtí révu už více než sto let.  Vznikla tam třeba oblíbená odrůda Muškát moravský, který se dnes v České republice pěstuje na více než 400 hektarech. Nejnovější vyšlechtěnou odrůdou révy vinné pocházející ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích je odrůda MERY.

Jak uvádí jednatel Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích Zdeněk Habrovanský, cílem šlechtitelů je zvýšit u révy odolnost proti houbovým chorobám i škůdcům. Největší výzvou dneška jsou ale klimatické změny.

Jak probíhá šlechtění révy? Jaké další odrůdy byly vyšlechtěny v Polešovicích? I to se dozvíte v reportáži Českého rozhlasu Zlín o tématu, které je pro Moravu specifické - šlechtění révy.

RNDr. Zdeněk Habrovanský, Šlechtitelská stanice vinařská v Polešovicích

Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.

Spustit audio

Související