Odstřižení Putina by znamenalo konec nadějí na diplomatické řešení. Proto není sankcionován přímo, vysvětluje ministr zahraničí Lipavský

Lze očekávat na východě Ukrajiny další eskalaci napětí? Proč si zamini pozvalo ruského velvyslance? A jsou unijní sankce adekvátní reakcí na vyhrocenou situaci? Ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) se ptal Tomáš Pancíř.

Když sledujete dnešní vývoj okolo Ukrajiny, jak situaci čtete? Směruje to spíš k uklidnění, nebo naopak k další eskalaci?

Rád bych řekl, že věci směřují k uklidnění, ale takové informace nejsou. Naopak, od víkendu se situace velmi zhoršuje. Rusko hrubým způsobem porušilo mezinárodní řád, když v pondělí uznalo dvě ukrajinská území za samostatné republiky. Nyní se jim navíc rozhodlo poskytnout i vojenskou pomoc.

Čtěte také

V odpověď vidíme nejen jasnou reakci celého západního společenství, ale i asijských zemí nebo Austrálie. Všichni to jednoznačně odsoudili jako hrubé porušení mezinárodního práva.

Na ministerstvo zahraničních věcí jste si pozvali ruského velvyslance, co jste se od něj dozvěděli?

Podstatnější je, co se dozvěděla ruská strana od nás. Dnes to bylo o tom, abychom ruské straně jednoznačně sdělili, že odsuzujeme kroky ruské federace, protože se jedná o narušení územní integrity a suverenity Ukrajiny. V Evropě není možné překreslovat hranice silou.

Evropská unie se dohodla na sankcích vůči Rusku, jste spokojen s jejich podobou, nebo jste prosazoval, aby byly přísnější?

Současná podoba sankcí tak, jak byla přijata, reaguje pouze na samozvané uznání dvou separatistických pseudorepublik na okupovaném území Ukrajiny. Jsou odpovídající té situaci, pokud zároveň říkáme, že Evropská unie je jednoznačně připravena přijmout další sankce, které budou následovat v momentě, pokud by se ruský tlak stupňoval.

V rozhovoru pro Le Monde jste řekl, že sankce musí zajistit, aby ruští lídři zaplatili vysokou cenu za nerespektování mezinárodního práva. Opravdu jsou sankce tak jak jsou nastavené, tou vysokou cenou?

Z ruských lídrů se stala na území Evropské unie persona non grata a byly jim zmrazeny majetky, což v případě některých z nich může být „nepříjemné“. Rusové rádi jezdí do Evropy čerpat naše benefity a luxus a rádi si sem uloží své peníze, protože tady jsou v daleko větším bezpečí než v Ruské federaci.

Sankce pro Putina?

Evropské sankce se týkají některých poslanců a členů bezpečnostní rady. Na druhou stranu mezi těmi, na koho se vztahují, chybí ten hlavní – ruský prezident Vladimir Putin. To pro Hospodářské noviny kritizovala i česká eurokomisařka Věra Jourová. Proč tam ruský prezident není zahrnut?

Zahrnutí prezidenta Putina do sankčního programu by znamenalo jediné – uzavření cesty pro možné diplomatické řešení té záležitosti. Celou dobu západní společenství usiluje o diplomatické řešení, v lednu jsme byli svědky řady diplomatických iniciativ. Pokud by se odstřihla možnost hovořit s Putinem, tak pak opravdu už nezbývá nic jiného než černé scénáře. My tuto variantu musíme nechat otevřenou, protože nikdo si nepřeje válku.

Co ministerstvo doporučuje občanům, kteří se chystají cestovat do Ruska nebo na Ukrajinu? A jaké resty k řešení má Česká republika v otázce česko-ruských vztahů? Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Tomáše Pancíře s Janem Lipavským.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související