Opravy D1 s podzimem pro letošek končí. Jen u Koberovic se práce protáhnou do začátku prosince

1. listopad 2020 06:00

Poslední týdny mají silničáři na to, aby dokončili práce na modernizaci dálnice D1. Na některých místech musí pracovat ve výšce sedmdesát metrů nad zemí.

Až do začátku prosince se protáhnou práce na modernizaci dálnice D1. Jeden z těchto úseků je na Vysočině. V těchto dnech opravy finišují hned na třech místech.

Most Vysočina

Pracuje se třeba na mostě Vysočina u Velkého Meziříčí, kde dělníci ve výšce sedmdesáti metrů nad zemí dodělávají poslední ochranné nátěry na levé části konstrukce. Ta pravá je pak čeká příští rok.

„Tady vlastně můžete vidět za námi směrem na Brno, tam jsou vozíčky a směrem na Prahu už je to tady hotové. To už je finální barva, finální povrch toho mostu. Obnovená antikorozní ochrana,“ ukazuje pod mostem na plošině neboli vozíčku, který je ve výšce asi 70 metrů nad zemí, stavbyvedoucí Pavel Nani.

Ochranné nátěry

Antikorozní ochranou pak nanášejí pracovníci na prvních dvou vozíčcích. „Z třetího vozíčku, na kterém jsme teď, se dělají finální nátěry toho mostu,“ dodává Pavel Nani.

Podle vedoucího projektu Zdeňka Vlčana ale nejsou takové práce na mostě vůbec nic jednoduchého, a proto se často neopakují. „Tady nějakou dobu ta údržba nebo obecně obnova té protikorozní ochrany neprobíhala. Je to samozřejmě dáno i tím, že ten most, v jaké je výšce, není vůbec jednoduchá záležitost.“

Nanesení antikorozní ochrany je ale pro most důležité, tvrdí Zdeněk Vlčan: „To korozní oslabení prvků z dlouhodobého hlediska konstrukci oslabuje a v krajním případě může dojít až ke zřícení mostu.“

Další úseky

Na dálnici D1 na Vysočině se ale nemodernizuje jen u Velkého Meziříčí, jak připomíná mluvčí ŘSD Jan Rýdl: „Jsou to dva úseky u Humpolce, mezi kilometry 81-90.  A od kilometru 90 někam ke kilometru 100.“

Podle Jana Rýdla by měly práce jak na mostě Vysočina, tak v jednom z úseků u Humpolce skončit už v listopadu. Pouze v opravované části mezi kilometry 81-90 před Humpolcem se stavební práce pravděpodobně protáhnou až do prosince.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio