Otevírá se zrekonstruovaná jízdárna ve Světcích, po Španělské jízdárně ve Vídni druhá největší ve střední Evropě

21. březen 2024 09:30

Monumentální stavba stará 162 let je od roku 2010 národní kulturní památkou. Největší a nejviditelnější etapa obnovy jízdárny vyjde na 70 milionů Kč. V součtu náklady na kompletní rekonstrukci, která začala v roce 2000, přesáhnou 200 milionů.

Kastelán Pavel Voltr

Pseudorománská stavba, kterou v roce 1999 zachránil před demolicí jeden hlas v zastupitelstvu, se opravovala 23 let. "Oficiální otevření pro veřejnost a hosty bude ve čtvrtek 21. března. Poté už bude trvale otevřená klasicky jako památka. Na zimu bude objekt bez možnosti vytápění využíván sporadičtěji, ale od dubna do října bude jízdárna žít," řekl starosta Petr Vrána. Jízdárna podle něj do Tachova a okolí určitě přiláká spousty turistů. "Už teď jich jezdí hodně na víkendové prohlídky, i díky fantastickému kastelánovi, který je umí i v angličtině a němčině. Bude naším největším tahákem, po ní zámek, hradební systém a klášter," uvedl.

Ladislav Macák byl starostou Tachova v době, kdy zastupitelstvo odhlasovalo záchranu jízdárny

Poslední etapa obnovy, kterou většinově podpoří evropský program IROP, se podle místostarosty Jana Straky neprodražila. "Dokonce tam máme málokdy vídané méněnáklady," řekl starosta. Koncem roku podle něj zastupitelé schvalovali změnu smlouvy a rozpočtu stavby, protože dodavatelská firma BKV snížila cenu o statisíce korun. Největší částí památky je hlavní sportovní sál, kde generál Alfred Windischgrätz, majitel jízdárny, předváděl své koně. Dále jsou tam lóže, stáje, kočárová chodba, čtyři pokoje pro šlechtu a návštěvy, byt kováře-správce a podkovárna s nářadím, expozice o bylinkářství, železářství a o Českém lese, vše doplněné informačními panely. Budova po druhé světové válce chátrala. "Využívaly ji státní statky, byla tam tělocvična pro vojáky, Svazarm a velká sýpka na obilí. V roce 1985 byla určená ke kompletnímu odstřelu," řekl průvodce a kastelán Pavel Voltr. Jízdárna nebyla hlídaná a lidé ji vyrabovali. V roce 2000 byla před zhroucením. Jediné, co bylo z 90 procent v dobrém stavu, byl krov.

Unikátní strop Jízdárny Světce

Opravy začaly díky dotaci od ministerstva kultury za éry Pavla Dostála. Po jeho smrti začala státní podpora opadat a město dostávalo od ministerstva jen nižší statisíce korun na výzdobu a drobné opravy, na dotaci EU čekalo řadu let. Nové je veškeré zdivo, střešní krytina, interiéry a další. Od dubna bude jízdárna otevřená kromě pondělí celý týden. "Zpřístupníme veškeré prostory, což nebývá zvykem na žádné památce. Ani ve Vídni se nedostanete do všech prostor," řekl Voltr. Tachov tam pořádá občasné prohlídky a koncerty už od roku 2000.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio