Plísně v bytě představují tuhého soupeře, ale dají se porazit

30. duben 2016

Zima je pro každý dům zátěžovým obdobím. Nejenže si ověříte, jestli je zateplení v pořádku, ale navíc hrozí během zimy výskyt plísní. Vznikají kvůli zvýšené vlhkosti v nemovitosti, ale na vině nemusí být pouze špatné větrání.

Plísně jako takové souvisejí s trendem nového bydlení a zateplování budov a většinou představují tuhého soupeře. Často vznikají kvůli poruchám stavební konstrukce, špatnému zateplení, tepelným mostům nebo volbě špatného materiálu s nedostatečnou propustností. Někdy jsou kvůli plísním nutné nákladné opravy. V interiérech si lze pomoci řízenou rekuperací, abychom jejich tvorbě zabránili. Již vzniklé plísně ale odstranit musíme.

Pokud k jejich výskytu došlo kvůli nedostatečnému větrání nebo nějaké nehodě, může problémy vyřešit odstranění a nový nátěr. V žádném případě ale vzniklou plíseň neseškrábejte ani nevysávejte! Spory by se uvolnily a mohly by se přenést na místa, kde byste ani žádné problémy neočekávali.

Nejdříve je nutné celé místo postříkat silným fungicidním přípravkem. Pokud zůstane pouze menší mapa, je nutný další izolační ochranný nátěr, aby mapy neprorůstaly do nové malby. Pokud zůstanou opravdu intenzívní mapy nebo dokonce zbytky výtrusů, je nutné celé místo opravdu seškrábnout, umístit do igelitového pytle a ekologicky zlikvidovat. Teprve potom použijete izolační nátěr a na závěr běžnou výmalbu.

Plesnivé okno (ilustrační foto)

V případě opakování plísně může pomoci profesionální firma, která vaší nemovitost prozkoumá termokamerou a přesně identifikuje případné stavební problémy.

Prevencí pro vznik plísní je intenzívní, ale kratší větrání, které dostatečně vymění vzduch v místnosti. Malé a dlouhodobé větrání příliš nepomáhá.

Spustit audio