Polévka z černých fazolí s limetkou a římským kmínem
V tradiční medicíně se římský kmín užívá k regulaci zažívání, má i antibakteriální účinky. Pokud ho chcete využít při vaření, hodí se třeba do polévek. Zkuste recept výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- 4 šálky uvařených černých fazolí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 šálek nasekané bílé cibule
- 1 šálek nasekané mrkve
- ½ šálku nasekané červené papriky
- 3 šálky zeleninového vývaru
- ¼ šálku nasekaných chilli papriček
- ¼ šálku + 2 polévkové lžíce šťávy z limety
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 3 stroužky limety
- nasekaný koriandr, nebo petrželka na ozdobu
- sůl
V hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejeme na středním plameni olivový olej. Přidáme kmín a necháme jej zhnědnout. Dáváme však pozor, abychom jej nespálili. Přidáme nasekanou cibuli, mrkev, česnek, papriku a pomalu osmahneme dohněda.
V mixéru, či robotu rozmixujeme fazole se třemi šálky vývaru. Přilijeme připravenou zeleninovou směs. Přidáme chilli papričky, šťávu z limetky a mixujeme dohladka. Směs vrátíme do hrnce a zahříváme, dokud nezhoustne.
Osolíme dle chuti, navrch ozdobíme stroužkem limety a nasekaným koriandrem, případně lžičkou kokosového mléka, nebo kysané smetany.
Související
-
Krémová kedlubnová polévka
Kedlubny jsou mimořádné nízkoenergetické, zároveň tělu dodají řadu vitamínů. Proto se vyplatí tuto zeleninu využít v kuchyni. Můžete připravit třeba krémovou polévku.
-
Pečená mrkev s koriandrem
Velmi zdravou přílohou může být pečená mrkev. Okořeňte ji koriandrem, který je zdrojem látek pomáhajících v boji proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám.
-
Limetkovo-medové kuřecí kousky s avokádovým dipem
Lehce stravitelné drůbeží maso s omáčkou z avokáda může být skvělou zdravou večeří. O svůj recept se podělila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.