Pomyslný návrat do budoucnosti budou moci prožít návštěvníci letošního Zlín Film Festivalu

Program letošního festivalu se zaměří na vědecko-fantastické snímky a dokumenty. Největší festival svého druhu na světě začíná 29. května.

Zlín film festival se v letošním roce zaměří na popularizaci vědy a techniky. Vedení festivalu v úterý představilo hlavní program a výtvarné motivy. Nová sekce návštěvníkům ukáže historický vývoj trikového filmu. Letošní 60. ročník s heslem 2020: Návrat do budoucnosti divákům přiblíží taky nové technologie a virtuální svět.

„Budeme mít tři hlavní sekce. Jedna z nich bude sekce dokumentárních filmů o vědě a technice,“ popisuje programová ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Druhou hlavní programovou linií budou science fiction filmy pro děti.

Návštěvníci uvidí na velkém plátně třeba kultovní snímek E. T. mimozemšťan nebo němý film Metropolis z roku 1927, který popisuje, jak bude svět vypadat o sto let později. V neposlední řadě se organizátoři zaměří na vývoj trikového filmu.

Čtěte také

„Třetí sekce se jmenuje kouzlo filmových triků, rádi bychom lidem ukázali filmy, které ovlivnily svět z pohledu filmových triků,“ dodala Pášmová.

Kromě projekcí trikových filmů připravilo vedení festivalu i praktické ukázky výroby a přednášky. Návštěvníci se taky seznámí s tvorbou Hermíny Týrlové a Karla Zemana, kteří se triku věnovali ve Zlíně. Ke spolupráci letos přizvali trikového specialistu Borise Masníka.

„Hlavní cíl je divákům ukázat, jak se vyvíjel filmový trik. Od těch úplně klasických technologií a s jakým obrovským úsilím ty první triky vznikaly,“ říká trikař Boris Masník. Kromě projekcí čeká podobně jako v minulých letech doprovodný program po celém Zlíně. Letošní novinkou bude večírek pro děti, doplňuje výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Zlín film festival je největší přehlídkou svého druhu na světě. Dětským filmem ožije Zlín od 29. května do 6. června.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související