Posviťte si na vhodné domácí osvětlení. Zlepšuje i spánek

5. prosinec 2015

Pokud se doma chcete cítit dobře, nespoléhejte se výhradně jen na rady designerů. Se znalostí základních pravidel, jaké druhy osvětlení používat a kam je umístit, budete mít nakročeno k spokojenému bydlení. Zkuste rady odborníka Hynka Medřického.

Na podzim zapadá slunce stále rychleji, z práce se proto většina lidí vrací až za tmy. Chcete-li fungovat jako v letním dni, je nutné si doma svítit takzvaným bílým světlem, které pomáhá udržet se v pozornosti. Bílé světlo by mělo obsahovat modrou aktivační spektrální složku kolem 460 nm (nanometrů), ale měli byste jím svítit pouze do večeře. Poté už by měl být rozsvícen zdroj pro relaxaci v podobě takzvaného žlutého světla, které obsahuje modré spektrální složky pouze minimálně.

Na druh zdroje musíme myslet už při nakupování, světla pořizujte podle toho, kam je chcete umístit. Bílé aktivační světlo by mělo obsahovat kolem 4000 K (Kelvinů) a žluté světlo na relaxaci kolem 2700 K a méně. „Pro relaxaci je důležité, aby světlo večer přicházelo z podúrovně očí. To znamená ne už ze stropu, ale zespoda,“ uvádí jednoduchou poučku Hynek Medřický ze společnosti Artemide.

Do obývacího pokoje a koupelny patří oba zdroje světla

Většina z nás žije v malých bytech s pravidelným pohybem v obývacím pokoji i v kuchyni, na každém místě přitom potřebujeme jiný zdroj světla. V kuchyni by mělo svítit bílé světlo, nad jídelním stolem světlo žluté. V obývacím pokoji by měly být ideálně oba zdroje, abyste si mohli svítit podle potřeby a činnosti.

Ideálně osvětlené světlo v koupelně - bílé i žluté světlo

Ideálně osvícená koupelna by měla vypadat tak, že je nad zrcadlem umístěné vodorovně světlo žluté na večerní svícení a svisle po stranách jsou dvě vertikální bílá světla, která ráno pomohou k rychlému zaktivování organismu.

V ložnici je ideální jedno centrální světlo s možností stmívání a lampa na čtení u postele. Ovšem opět je tu nutné stínidlo, které nepropouští fotony. Nejlepší je, pokud si do ložnice pořídíte závěsné svítidlo, kde se přímý zdroj schová a světlo se volně rozprostře po celé místnosti. Univerzální lampa vzniká díky stmívačům, díky kterým si můžete bílé světlo před spaním „zežlutit“, a tím odstranit modrou vlnovou délku bílého světla. Je to důležité pro váš zdravý spánek, ostatně nejlepší inspiraci ke správnému osvětlení nabízí sama příroda.

Spustit audio