Promyšlená kombinace bílé a černé textilie ochrání sazenice před mrazem

20. březen 2024

V březnu už je možné sázet kedlubny, saláty, brokolice, špenát nebo řepu. Pokud se bojíte ranních mrazíků, pořiďte si na ochranu záhonů bílou i černou netkanou textilii. Jak je prakticky použít nám řekl v Radioporadně pardubický zahradník František Hlubocký.

Jak používat geotextilie jako ochranu proti mrazu? Podle zahradníka nejdřív bílou a pak černou: „Netkané textilie jsou skutečným pokladem pro zahradníky. Bílou můžete v tomto období, kdy hrozí ranní mrazíky, nechat na záhonu i čtrnáct dní. Ani přes den to nevadí. A pokud máte starost, že bude ještě větší mráz, použijte bílou textilii a navečer přes ni ještě přehoďte černou textilii. Ta to stihne díky večernímu slunci pod sebou prohřát a do rána zabrání utíkání tepla ze země. Ráno černou fólii stáhněte, aby na záhon zase mohlo slunce a vzduch,“ radí zahradník a pokračuje:

„Černá textilie se dává běžně i pod jahody. Nebo když už máte připravené záhony a ještě tam nebudete set, stačí přikrýt zeminu černou textilií a nevyroste vám tam žádný plevel.“

Před úsvitem pokropte záhony vodou

Možná vás překvapí starý zahradnický trik, jak si poradit s ranním mrazíkem za jasného počasí. Důležité je nenechat jinovatku na listech roztavit sluncem.

Jaro

„Takovou první pomocí je pokropit záhony vodou dřív, než vyjde slunce. Celé kouzlo spočívá v tom, že voda, kterou kropíte rostliny, je teplejší než jinovatka nebo zmrzlá zemina. A to způsobí, že rostlinu slunce tak rychle nespálí. Rostlina se zkrátka otepluje postupně, pomaleji a bez následků,“ vysvětluje zahradník František Hlubocký.

Na mrazíky jsou trochu citlivější kedlubny. Když namrznou, ženou do květu, nevytvářejí kvalitní bulvy. Saláty, kapusta, brokolice, květák nebo zelí jsou podle Františka Hlubockého bez problémů.

Jaký je rozdíl mezi velikonočním a vánočním kaktusem? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související