Průvodkyně turistů Sedláková: Dřív jsem prováděla jen cizince, teď při prohlídkách měst jasně vítězí čeština

14. únor 2023

Turistů ze zahraniční ubylo, ale nahradili je „domácí“. Včetně lidí, kteří se po letech vracejí podívat, jak se změnilo místo jejich dětství, říká průvodkyně Marina Sedláková.

Ještě před několika lety vodila po Brně a po Moravě turisty v angličtině, němčině, ruštině i ve slovenštině. A dokonce se kvůli nim učila čínštinu. Teď je to naopak. „Češtinu si teď užívám. Kdysi cizinci naše turisty válcovali, nyní je to obráceně,“ uvedla v rozhovoru k nadcházejícímu Mezinárodnímu dni průvodců.

Marina Sedláková je členkou výboru Asociace průvodců za Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj. A podobná situace jako v Brně je napříč Moravou. Jsou to dopady koronavirové pandemie i války na Ukrajině, které zasáhly cestovní ruch. „Ty tendence jsou jasné. Prohlídky v češtině ty zahraniční nahradily. Najednou hledáme další a další témata,“ dodává.

Lidé se prohlídkami vracejí do dětství

O speciální typy prohlídek mají zájem i mateřské školy. Ale objevil se i další typ zájemců – lidé, kteří míří do míst, kde zažili část života, třeba dětství. A na prohlídky s nimi vyrážejí rodiny, včetně těch, které na místě bydlí.

V nabídce tak lze najít nejen klasické prohlídky za historií, ale i tematické. Lidé míří třeba za minerály v ulicích, ale zajímají je třeba témata domovních znamení, objevování podzemí, různé zajímavosti a hlavně zážitky.

„Dokonce střední školy chtěly prohlídky pro své žáky. A někdy – tam člověk uplatní i ten cizí jazyk – i prohlídky, které zdokonalí jejich komunikační schopnosti v angličtině nebo němčině,“ svěřila se Sedláková.

Svátek v Brně: turistika za divadly i věznicemi

K Mezinárodnímu dni průvodců, který připadá na třetí únorový víkend, se uskuteční prohlídky v desítkách tuzemských měst a obcí. Například v Brně připravili průvodci prohlídky za symbolické vstupné 30 korun, je potřeba si je ale rezervovat v Turistickém informačním centru. V nabídce jsou tradice brněnských věznic a vězení, ale i divadelní tradice. A bývají většinou rychle pryč.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související