Sady Karla IV. se dočkají revitalizace, přibude tam nová zeleň i mobiliář

30. duben 2024 11:25

Karlovy Vary upraví Sady Karla IV. před Císařskými lázněmi. Jde o první část rozsáhlého plánu na vybudování takzvaného Divadelního korza, úprav veřejných prostranství od Císařských lázní až po Vřídelní kolonádu.

Podle náměstka primátorky Karlových Varů Lubomíra Kováře (ANO) by náklady na revitalizaci Sadů Karla IV. měly být zhruba 16 milionů korun. „Dojde k výměně mobiliáře, zhotovení nové zastávky se zelenou střechou. Bude tam nové veřejné osvětlení, mlatové cesty. Některé stromy už byly poraženy. Stavbu zahájíme po festivalu, v červenci a letos uděláme všechno kromě zeleně a zeleň doplníme příští rok na jaře,“ uvedl Kovář.

Úpravy mají taky zlepšit pohled na pískovcovou sochu Karla IV.

Z celkových nákladů přes 16 milionů by zhruba sedm milionů měl být příspěvek z programu ITI (Integrované územní investice) Karlovy Vary.

Podle Kováře se město ještě pokusí na projekt přesunout neutracené peníze z jiných projektů. Bude ale nutné dodržet poměr 60 ku 40 ve prospěch výdajů do zelené infrastruktury proti šedé. To znamená, že větší podíl než na silnice nebo cesty je třeba vynaložit na přírodní prvky.

Sady mají velký potenciál

Podle studie, která navrhuje úpravy veřejných prostranství v této části města, je prostor Sadů Karla IV. zbytečně rozdělený a nepůsobí jako jednolitý celek. Přitom mají sady velký potenciál v podobě vzrostlých stromů a keřů, výhledech na řeku a Grandhotel Pupp. Potenciál ale není plně využitý, síť cest nestačí a v parku je řada bariér.

Úpravy sadů se budou provádět už s ohledem na budoucí podobu Divadelního korza. Zatímco levý břeh Teplé, ulice Stará louka už prošla rekonstrukcí, levý břeh Teplé podél muzea a Městského divadla stále značně přetěžuje automobilová doprava. Tento prostor by měl být do budoucna vstřícnější vůči pěším návštěvníkům na úkor právě automobilismu. Úpravy mají taky zlepšit pohled na pískovcovou sochu Karla IV. 

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio