Slatiňany koupí za 30 milionů bývalé strojírny u nádraží. Město tam plánuje sběrný dvůr

10. květen 2024 06:15

Radnice ve Slatiňanech se rozhodla koupit velký výrobní areál u nádraží. Město za bývalé strojírny zaplatí desítky milionů korun. Nákup má vyřešit hned několik problémů najednou. Někteří opoziční zastupitelé města ale investici zpochybňují. Podle nich je cena moc vysoká.

Jde o bývalé Hanušovy strojírny u železniční stanice. Areál v posledních letech využívala dopravní firma a s jejími majiteli se radnice dohodla na odprodeji. Území má rozlohu zhruba 9 000 m² a výsledná cena je skoro 28 milionů korun.

Radnice v místě plánuje vytvořit základnu pro technickou údržbu města. Stroje i zaměstnanci teď pendlují po několika místech a to se má změnit. Bude tam prostor pro sklady a Slatiňany také počítají s variantou, že pozemek využijí pro stavbu vlastního sběrného dvora. A tím získají možnost reagovat na přísnější zákony, které požadují postupné snižování množství odpadu.

Opozice: moc drahé

Někteří zastupitelé města ale nákup kritizují. Do přestřelky se s radnicí pustil Stanislav Šťastný (ODS). Podle něj je nákup nedomyšlený, cena je příliš vysoká (skoro o 4 miliony víc, než byl znalecký odhad) a není jasné, kolik bude stát provoz areálu. Investice město zatíží, nebudou peníze na další plány, třeba rekonstrukci sportovišť.

Starosta Slatiňan Jan Brůžek (Sedma) oponuje tím, že pozemky se městu vyloženě hodí - jsou u železnice, dobře dostupné pro nákladní dopravu, úpravy nebudou náročné a radnice si nechtěla ujít příležitost a předejít jiné zájemce.

Teď radnice začne chystat stěhování. Město se s majiteli dohodlo na tříměsíční lhůtě, dokdy musí areál vyklidit. Pak se tam nastěhuje sekce údržby. Zároveň bude vedení města hledat možnosti, kde získat případnou dotaci na výstavbu sběrného dvora.

Spustit audio

Související