Starostové i občané žádají zákaz vjezdu kamionů na novou silnici mezi Soběrazí a Radimí na Jičínsku

8. říjen 2021 08:04

Téměř dvoukilometrový úsek silnice mezi obcemi Soběraz a Radim na Jičínsku je opravený. Obyvatelé se tak téměř po dvaceti letech dočkali. Jenže radost jim kazí jedna věc. V projektu opravy komunikace nebyly totiž zahrnuty značky zákazu vjezdu nákladním automobilům. Právě z nich má obec a lidé ze Soběrazi obavy. 

Spolu se starosty okolních obcí žádají obyvatelé ze Soběrazi umístění zákazu, který by těžké kamiony donutil jet po obchvatu.

„Je to dost nebezpečné při výjezdu, když potřebujeme vyjet z domova. A potom také se v těch zatáčkách špatně míjí s těmi kamiony," říká paní Jarka.

Čtěte také

Se svým manželem žije v Soběrazi téměř 40 let. Dům mají přímo u silnice.
„Ráno, během dvou hodin, tudy projede tak pět kamionů. Divím se, že se tady uvažuje o tom, aby tudy nákladní auta jezdila."

A právě kamiony a nákladní auta nemají v obci podle místních i nezávislého starosty Soběrazi Antonína Hrabce co dělat. Jinak prý nová silnice za desítky milionů korun dlouho v pěkném stavu nebude.
„Pokud se tu budou vyhýbat dva kamiony, tak krajnice budou létat do vzduchu. Protože tam budou muset najíždět."

Ale velká, těžká auta tudy běžně projíždí, podle místních klidně i desítky denně.
„Může tady jezdit každý. Ať to jsou třeba těžká nákladní auta, která mají přes třicet tun, když vozí kámen. Včera už se ke mně dostalo, že tudy kamiony projíždí."

Nová silnice mezi Soběrazí a Radimí na Jičínsku Nastavení Nová silnice mezi Soběrazí a Radimí na Jičínsku

Proto se Soběraz a další tři obce obrátily na odbor dopravy žádají umístění zákazu, který by těžké kamiony donutil jet po obchvatu.

„Radim, Dřevěnice, Železnice a Soběraz. Tyto obce podaly žádost nebo podnět k tomu, abychom přehodnotili dopravní značení s ohledem na zprovoznění nové silnice přes Radim," potvrzuje vedoucí odboru dopravy městského úřadu v Jičíně Martin Dučinský.

Čtěte také

Žádostí se podle něj bude v následujících dnech zabývat státní policie.

„Záleží jen na odboru dopravy, ale myslím si, že by to šlo určitě urychlit, aby se nemuselo čekat tak dlouho. Protože jak se silnice začne lámat, tak už to nikdo do takového perfektního stavu zpátky," říká starosta Soběrazi.

„Plně těm obcím rozumíme a jejich obavy chápeme, ale nejde to úplně tak, že by se tam ze dne na den změnilo dopravní značení. Je to poměrně složitý proces," dodává Martin Dučinský.

V tuto chvíli tedy zatím není jisté kdy a jestli vůbec se na nové silnici zákazová značka objeví.

Spustit audio

Související