Stodvacetkrát zmenšená mašina se vejde akorát na stůl. Inspirujte se v muzeu vláčků v Chocni

28. březen 2024

Víte, že v historické secesní budově choceňského nádraží sídlí Muzeum TT modelů? Začalo vznikat před dvěma lety a stále se rozvíjí. Na 6. dubna spolek chystá den otevřených dveří.

„Není to rozhodně retro muzeum. Kromě historických železničních modelů, které se k nám dovážely z NDR, ukazujeme i novinky z nových firem, které TT modely vyrábějí. Teď například ve Velké Británii.

Železniční modelařina v měřítku 1:120 je perspektivní obor a v muzeu chceme rodičům i dětem ukázat, jak si můžou díky TT modelům vytvořit doma plnohodnotnou rodinnou zábavu. Předvedeme, jak se kolejiště dá chytře postavit, aby vás to pak bavilo,“ popisuje funkci muzea předseda spolku Muzea TT modelů Petr Novotný.

Top Table – modely ideální na stůl

„TT modely, to je 120krát zmenšená skutečnost. Například lokomotiva Rosnička má na délku devět centimetrů, rozchod kolejí je 12 mm. TT v názvu znamená Top Table – tedy v podstatě ideální na stůl. A potvrzuji, že je to ideální velikost pro tvůrčí práci na stole,“ vysvětluje Novotný.

Posláním muzea je nastínit rodičům možnosti modelové železnice a dětem ukázat, že je možné hrát si i jinak, než ve virtuálním světě. Modelařina má výborný potenciál k tomu, aby rozvíjela tvořivost dětí a samozřejmě i rodičů. Je to rodinná zábava, která spojuje.

Muzeum TT modelů v Chocni je zatím otevřeno po telefonické dohodě nebo ve dnech otevřených dveří. Nejbližší DOD se koná 6. dubna a následující na Mezinárodní den dětí 1. června.

První lokomotiva pod stromečkem

Sběratel Petr Novotný dostal první TT model pod vánoční stromeček, když mu bylo šest let. Byl to start set s lokomotivou Rosničkou a dvěma osobními vozy, což je ideální pro začátečníky. A byla to láska na první pohled, která vydržela na celý život.

Jak dlouhá je historie TT modelové železnice? Kdo ji vymyslel? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.