Střední škola v Letohradě obnovila vodní elektrárnu. Ušetří statisíce ročně

27. prosinec 2023 14:49

Pardubický kraj nechal obnovit vodní elektrárnu u učiliště Střední průmyslové školy v Letohradě. Zařízení tam začalo vznikat už na konci 90. let a fungovalo od roku 2004. V roce 2011 ale škola jeho provoz ukončila, protože se nevyplatil. Při současných cenách energií a lepších technologiích je ale všechno jinak.

Vodní elektrárna bude od příštího roku napájet obě budovy školy. „Je to Kaplanova kašnová vertikální turbína s plnou regulací. Rozváděcí lopatky se natáčejí a navádějí vodu na oběžné lopatky. Tím, jak prochází voda skrz, dochází k výrobě elektrické energie,“ popisuje princip Jiří Hovorka z firmy, která elektrárnu opravila.

Vedle objektu vodní elektrárny lehce probublává voda. „Ústrojí, kterým voda vytéká ven, se nazývá savka. Vidíme průtok vody, který teď z řeky spotřebováváme na výrobu elektrické energie,“ dodává Hovorka.

Průmyslová střední škola Letohrad obnovila provoz odstavené školní vodní elektrárny

Energie z vody

Energie z elektrárny bude napájet celé přilehlé učiliště střední průmyslové školy Letohrad. „Dokáže při správném průtoku a správném  množství vody v Tiché Orlici vyrobit hodinově minimálně 20 kW, to znamená za den provozu téměř 0,5 MW. To je obrovské číslo, které převyšuje spotřebu učiliště. V dnešním pohledu je o 600 tisíc korun ročně, další peníze tak můžeme vydělat resp. snížit energetickou náročnost druhého areálu, který v Letohradě máme,“ pochvaluje si ředitel Jiří Štěpánek.

Přebytky energie totiž půjdou do sítě a distributor za ně odečte úměrnou částku při napájení druhé školní budovy. Za obnovení elektrárny zaplatil Pardubický kraj 2,5 milionu korun. Je to další způsob, jak může ušetřit na provozu škol, které zřizuje. „Tok Tiché Orlice je dostatečně vydatný na to, abychom ho využili k výrobě elektrické energie. Skutečně jde o raritu,“ říká hejtman Martin Netolický (3PK).

O vodní elektrárnu se budou starat přímo žáci školy v rámci odborné praxe. V plánu jsou také exkurze pro základní školy.

Spustit audio

Související