Tachov má v plánu postavit novou střední školu

4. březen 2024 16:27

V Tachově začnou připravovat novou střední školu vyučující obory, které jsou v tomto regionu potřeba. Shodli se na tom představitelé města, zástupci kraje i tachovští zaměstnavatelé.

Potřebujeme novou střední školu, zní jednohlasně z Tachova. V příhraničním městě je gymnázium a na periferii, v osadě Světce, střední průmyslová škola. Její vedení, tachovská radnice i místní podnikatelé teď usilují o to, aby se tato škola přestěhovala do města, proměnila se a nabídla takové obory, jejichž absolventy zaměstnavatelé na Tachovsku potřebují. „Máme vysoký podíl občanů, kteří nemají ani střední školu, a vysokoškoláků je jen 9 procent, přičemž republikový průměr je 17 procent,“ popisuje tachovská místostarostka Vendula Machová.

Současná Střední průmyslová škola ve Světcích u Tachova leží uprostřed lesů, podle její ředitelky Romany Košátkové na polohu doplácí škola i žáci. Výuka se musí přizpůsobit jednomu rannímu a jednomu odpolednímu autobusovému spoji, nehledě na to, že knihovna, kroužky, sportoviště i dům dětí a mládeže se nachází v centru města.

Podpora kraje i místních podnikatelů

Nová škola přímo v Tachově by byla řešením. Tuto myšlenku podporují město i významní místní zaměstnavatelé, jak potvrzuje jednatel firmy Grammer Martin Kořínek. Dle něj je možnost kvalitního středoškolského vzdělání klíčová pro další vývoj města. „Potřebujeme v Tachově udržet mladé lidi. Když půjdou na školy do jiných lokalit, sem už se těžko vrátí. Místní podnikatelé jsou připraveni vznik nové školy podpořit. Vytvořili jsme pracovní skupinu, jež aktuálně plánuje základní koncept a chystá průzkum s cílem zjistit, které obory by škola měla nabízet, aby odpovídaly potřebám lokality.“ Vznik školy podporuje i Plzeňský kraj.

Jako první krok je každopádně potřeba vypracovat studii, kterou musí zadat samo město. Až poté se bude moct jednat o budoucnosti samotné školy.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio