Útulek jako splněný sen. Zapletalovi zvířatům dávají domov i lásku

21. březen 2024

Alena a Oldřich Zapletalovi jsou dva lidé s velkým srdcem. Život zasvětili pomoci zvířatům, a to je původně také svedlo dohromady. Manželé teď přetváří svůj domov tak, aby v něm byl prostor i pro opuštěné psy a kočky. Většinu svého času i financí vkládají právě do tohoto plánu.

Kvůli zvířatům manželé upravili velkou část svého života. „Před osmi lety nás naše starší dcery daly dohromady. Pak jsem zjistil, že současná žena je ještě větší milovník zvířat než já. Žili jsme v paneláku a pak jsme dostali nápad, že bychom si mohli vybrat domeček, ve kterém bychom uskutečnili naše sny. To se nám podařilo, ale práce je tu spousta,“ popisuje Oldřich vznik Spolku Štístko.

K odchytu musí být manželé připravení 24 hodin denně

Zapletalovi se už teď starají o několik opuštěných koček, oficiálně ale útulek ještě nemají. K tomu je potřeba zbudovat větší zázemí a vše nechat schválit Krajskou veterinární správou. Většinu prací manželé zvládají sami, případně za pomoci několika přátel. „Ještě nám pomáhá dcera. Zatím ale vše děláme svépomocí v rodinném kruhu,“ vysvětluje Alena.

Jak odchytit klokana?

Kromě ubytování opuštěných zvířat se manželé věnují také jejich odchytu. Běžně je lidé volají kvůli psům a kočkám, zkušenost už mají také s jezevcem, krávami nebo klokanem. „Ten byl chudák tak vysílený a promrzlý, že jsme k němu přišli, přikryli ho dekou a přenesli. Naštěstí byl malinký,“ vzpomíná Alena na ztraceného klokana.

Pokud na ulici potkáte opuštěné zvíře, ideální je zůstat na místě a rovnou zavolat na obec, případně na policii. Ti pak mají za úkol zajistit odchyt. V Poličce se o tyto služby starají Zapletalovi. 24 hodin denně jsou tak k dispozici k případnému výjezdu.

Jaké pomůcky jsou při odchytu potřeba a jak se manželé vypořádali s jezevcem ve sklepě? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související