Už 100 let stojí v samém středu Prachovských skal roubená chata Prachov. A funguje tam dodnes

17. květen 2024 07:53

Před 100 lety otevřel tehdejší Klub československých turistů v centru Prachovských skal novou roubenou chatu. Na svou dobu poskytovala výletníkům komfortní přenocování. Do chaty byl zavedený telefon i elektřina a vedla k ní nově postavená silnice. Svému účelu slouží chata dodnes a kdo se rozhodne v ní přespat, snadno podlehne iluzi, že se vrací o desítky let zpátky. 

Čtěte také

Oslavy stoletého výročí jsou naplánované na tento víkend.

Před 100 lety vyšel v časopisu Pestrý týden článek, který takto zval k výletu do Českého ráje: K procházce Prachovskými skalami je potřebí nejméně půl dne, máme-li shlédnouti všechny jejich významné partie. Uprostřed skal, na rozsáhlé planině, se nachází chata Klubu československých turistů. Je zařízena velmi útulně a vůz nutno nechat venku, neboť prozatím tu nemají pro něj přístřeší.

I já jsem přijel vozem, nechal ho venku a do historické chaty Prachov vstupuji s jejím současným provozovatelem Janem Rampasem. „Co je tu stejné, jako před 100 lety? Tak určitě samotná chata. Roubení a okna vzadu jsou ještě z první republiky. Dveře jistě také.“

Čtěte také

Na dveřích tu byl nápis: Zavírejte dveře, bráníte průchodu na půdu! Tento jen nápis dokazuje, že je to zde malé, tedy útulné. využitý je doslova každý metr „Dělá mi radost ten fortel a to, co do toho před těmi 100 lety řemeslníci, co se týče architektury, vtiskli.

Jistou omšelost člověk chatě rád odpustí. Protože díky tomu si uchovává svůj půvab jednoduché ubytovny v centru skal, která poskytne především bezpečné přístřeší v době, když se například na konci výletu nečekaně zhorší počasí.

„Pojďme si usušit šaty do nedaleké turistické chaty. Roubená chata doplněná bytelnou kamennou podezdívkou zaujala také architekta Davida Vávru. A to natolik, že ji zařadil do jednoho z dílů populárního televizního cyklu Šumných měst.

Čtěte také

„Turistická chata vznikla v roce 1924 na místě starší, lesní restaurace V sklípku. Chata Klubu českých turistů od dvojice Maňoch a Vlček je tak dodnes, a ne náhodou, důkazem toho, jak se rýmuje architektura s přírodou, zaznělo v televizní sérii.

Před 100 lety propagoval v časopise Letem světem turistickou chatu Prachov dobový inzerát takto: Při návštěvě Prachovských skal doporučuje se chata Klubu československých turistů. Výborná domácí kuchyně a hostinské pokoje i pro letní pobyt. Telefon, elektrické světlo, koupelny.

Prachovské skály, nejkrásnější oblast Českého ráje, jsou pískovcová skalní oblast, přírodní rezervace a součást Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která se rozkládá zhruba 5 až 7 km severozápadně od Jičína mezi Prachovem, Pařezskou Lhotou, Dolním Lochovem a Blaty v Královéhradeckém kraji.

A podobný inzerát by vlastně mohl vycházet stále. Protože na stoleté chatě Prachov v srdci Prachovských skal v Českém ráji na Jičínsku se toho opravdu moc nezměnilo.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související