V Dobrušce zkoumají odborníci stáří střechy na domku slavného rodáka F. V. Heka nebo-li F. L. Věka

4. březen 2021 09:20

Domek Františka Vladislava Heka v Dobrušce zkoumají odborníci. V těchto dnech se pomocí dendrochronologického průzkumu snaží určit stáří střechy. Zajímá je například, jestli domek lehl popelem při obrovském požáru města před zhruba 200 lety nebo se tomuto neštěstí vyhnul.

Čtěte také

Ruční vrták se právě noří do jednoho velmi starého trámu na půdě domku F. V. Heka v Dobrušce. Ten vrták drží v ruce Tomáš Kincl.
„Teď odebírám vrtaný vzorek z trámu. Potřebuji získat průřez kmenem stromu. A vzhledem k tomu, že tady nelze uříznout, tak na to mám takový vrták, který je uvnitř dutý. On vytvoří takový váleček dřeva, který vytáhnu. Vypadá to jako taková tyčinka."

Co se z takového vzorku dá poznat?
„Potřebuji změřit šířku letokruhů. S tím dendrochronologie pracuje. Jednotlivé stromy mají letokruhy, každý rok se vytvoří vrstva dřeva. A šířka toho letokruhy do jisté míry odpovídá tomu, jak se tomu stromu dařilo. Když se mu vedlo dobře, má široký letokruh, špatný rok znamená úzký letokruh."

Domek Františka Vladislava Heka v Dobrušce zkoumají odborníci

Odebraný vzorek poputuje do laboratoře?
„Nalepím si to na takovou lištičku, seříznu to žiletkou, aby byly letokruhy pěkně vidět. A potom je pomocí mikroskopu a takové pojízdného stolku změřím. A potom se už data dál zpracovávají v počítači. A letokruhy se datují."

Scházíme dolů, kde na nás čeká vedoucí muzea a také tohoto domku Pavla Skalická. První část průzkumu je tedy hotová. Proč je tak důležité zjistit, z které doby pochází krov?

Čtěte také

„Hlavním důvodem, proč jsem pana Kincla pozvala k nám, bylo, že se krov bude v budoucnu rekonstruovat. Poslední jeho velká rekonstrukce proběhla v 70. letech minulého století, kvůli přípravě expozice. A to už je přeci jen nějaký pátek. Dožívá také střešní krytina a šindele. I některé trámové prvky krovu."

„A kvůli přípravám projektu a výměny krovu potřebujeme vědět, jak je ten krov starý a jak je konstruovaný a řešený. Nevíme ani to, jestli domek v roce 1806 při velkém požáru města shořel nebo ne. Či z jaké části shořel. Takže tyto průzkumy jsou pro nás naprosto zásadní. I proto, abych věděli, jestli střecha pamatuje Františka Vladislava Heka," dodává Pavla Skalická.

Výsledky dendrochronologického průzkumu domku slavného rodáka F. V. Heka v Dobrušce by měly být hotové zhruba do poloviny března.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související