V Karviné stoupá počet výjezdů městské policie k nemohoucím seniorům

7. únor 2024 08:43

Strážníci v Karviné stále častěji vyjíždějí k seniorům, kteří ve svých bytech upadli a nemohou vstát. V takových případech se hraje o čas a jsou zapotřebí silné paže městských policistů. Senioři přitom ještě nejsou tak nemocní, že by museli do domova. Jen už se jim špatně chodí a mají sníženou motoriku. Ředitel městské policie dokonce plánuje, že pro své strážníky kvůli těmto výjezdům zajistí speciální školení.

Podobných výjezdů stále přibývá. „Má to vzestupnou tendenci. Jsou to třeba i starší manželé, a když se stane, že ten jeden sjede z postele či z invalidního vozíku, tak v podstatě není nikdo, kdo by jim pomohl. Tak volají nás a my jim rádi pomůžeme. Velmi často je to bez nutnosti nějaké zdravotní péče,“ potvrzuje ředitel Městské policie Karviná Petr Bičej.

Demografická data tento trend umocňují. Mladí lidé se z města stěhují a zůstává starší generace. „Karviná stárne. Máme hodně seniorů, kteří jsou osamělí, nebo žijí s někým, kdo nemůže pomoci v takové míře, aby třeba pomohl seniora zvednout. Je úplně úžasné, že se nám k tomu městská policie uvolila a že nám s tím pomáhá, protože ti lidé by byli bezradní,“ říká vedoucí sociálního odboru karvinského magistrátu Martina Smužová.

Podle dat radnice žije ve městě 11 tisíc lidí starších 65 let.

Spustit audio