V Oldřichově se utkali budoucí truhláři v tradiční soutěži

21. březen 2024 22:02

V Oldřichově u Tachova soutěžili budoucí truhláři O hoblík Káji Hoblíka. Z několika prken museli vyrobit šuplík, a to jen s pomocí pil nebo dlát bez použití hřebíků a lepidla.

Své teoretické znalosti, ale především pak zručnost porovnali truhlářští učni v Oldřichově u Tachova. Dva zástupci z každé z celkem šesti škol Plzeňského, Karlovarského a Středočeského kraje svedli boj O hoblík Káji Hoblíka. Podruhé za sebou tuto už tradiční soutěž pořádala ve svých dílnách tachovská střední odborná škola.

Úkolem soutěžících bylo vyrobit dřevěnou zásuvku, přičemž na to měli čtyři a čtvrt hodiny čistého času. Mohli použít jen dláta, pilky a paličky, žádné elektrické nářadí. V klání nakonec zvítězil student ze střední školy v Rakovníku.

Dle ředitelky pořádající tachovské školy Romany Košátkové je mezi studenty o obor truhlář zájem. „V prvním ročníku máme deset žáků, ve druhém čtrnáct a ve třetím také deset. A na každé kolo letošních přijímacích zkoušek dorazily přihlášky.“ Uplatnění pak absolventi najdou především v soukromém sektoru.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio