Vláda schválila nový stavební zákon. Pomůže zrychlit stavební řízení, slibuje jeho spoluautor

Vláda schválila návrh nového stavebního zákona. Opozice je ale proti a připomínky má i Hospodářská komora. Opravdu se jeho přijetím zkrátí lhůta vydávání stavebního povolení? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je spoluautor nového stavebního zákona František Korbel.

Čtěte také

Stál v čele týmu, který je pod novým stavebním zákonem podepsaný, jeho návrh se ale v posledních měsících značně změnil – mimo jiné výrazně nabobtnal.

„Náš návrh byl vytvořen odborným týmem podle zadání vlády. Připomínkové řízení ho však změnilo a přineslo řadu kompromisů,“ konstatuje František Korbel. Přesto tvrdí, že i v této podobě představuje návrh stavebního zákona výrazné zlepšení oproti současnému stavu. 

Jednou z jeho cílů je zrychlit stavební řízení. „Schválené znění představuje značné zjednodušení. Rušíme tradiční územní a stavební řízení a nahrazujeme ho jediným povolovacím procesem,“ přibližuje právník.

I nejsložitější stavby, jako jsou například velké nebo veřejné stavby, by podle něj díky novému stavebnímu zákonu mohly získat stavební povolení během jednoho roku. „Lhůty jsou v novém stavebním zákoně nastaveny a obsahuje i opatření proti nečinnosti,“ dodává František Korbel.

Hospodářská komora tvrdí, že nový stavební zákon naopak stavební řízení prodlouží. O co se při tom opírá? A v čem se schválená verze stavebního zákona liší od toho, co sepsal František Korbel se svým týmem?

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související