Všude dobře, doma nejlíp. To se naučil Martin Jandura ve světě. Teď starostuje Špindlerovu Mlýnu

10. leden 2024

Zamíříme do Krkonoš, do nejnavštěvovanějšího horského střediska u nás, do Špindlerova Mlýna. Žije tam kolem tisícovky stálých obyvatel, ale pravidelně se jejich počet každým rokem zněkolikanásobí příjezdem turistů. Od podzimu 2022 mají ve Špindlerově Mlýně nového starostu, Martina Janduru.

Špindlerův Mlýn zná snad každý. A mnoho lidí se tam pravidelně vrací. Jak byste nám město představil svýma očima?
Já to tam miluji. Je to krásné středisko, říkám to s pokorou. Můžu snad i říct, že podle mne je nejkrásnější, leží v romantickém údolí, okolo úžasné kopce. Ale nespojujme si Špindl jen s lyžováním a sjezdovkami, je to i letní sezóna. A také běžecké tratě v okolí jsou dokonalé. Kdo u nás byl, určitě toho nelituje. A kdo nebyl, tak toho srdečně zvu.

Poznával jsem lidi, jinou komunitu, naučil se v cizí zemi pokoře, respektovat tamní zákony. A pak zkušenosti převést zpátky do Čech.
Martin Jandura, starosta Špindlerova Mlýna

Vy sám jste místní?
Ano. Už můj děda s babičkou přišli v podstatě za války do Špindlu, mí rodiče jsou také ze Špindlu, mamka učitelka a taťka dlouhodobě řidič technických služeb. Takže všichni jsme rodilí Špindláci. Jsem tedy Špindlák jak řemen.

Čtěte také

Ale přeci jen, cesty vás zavedly v životě i jinam. Prý jste vedl i hotel na Kostarice.
Nejen hotel, dělal jsem tam i DJe. Pořádali jsme velké koncerty, například Erose Ramazzottiho a podobných umělců. Pro mě to byla neskutečná zkušenost. I vést hotel ve španělštině je docela nářez. Spolu s tím, jak jsou Kostaričané takoví free, tak byla to jízda. Ale výborná zkušenost. Ale to je už historie.

Co jste se tedy ve světě naučil?
Všude dobře, doma nejlíp. A naučilo mě to práci s lidmi, protože jsem bydlel i v Anglii, dělal jsem tam šéfa v restauraci i DJe částečně. Poznával jsem lidi, jinou komunitu, naučil se pokoře, být v cizí zemi, respektovat tamní zákony. A pak všechny tyto zkušenosti převést zpátky do Čech.

Co vás přivedlo do naší komunální politiky?
Špindl je podle mne nejlepší středisko České republiky a evropského formátu. Stále ve mně byla nějaká nespokojenost, ne kritikou k druhým, ale tím, jak bych si to třeba přál udělat. A Bůh mi teď seshora nadělil, tak se ukaž, tady to máš. Ale není to o ukazování, je to o tom, snažit se s týmem, se zastupiteli, něco ve Špindlu udělat a posunout to místo dopředu.

Čtěte také

Vystřídal jste tehdejšího starostu Vladimíra Starochu po 12 letech ve funkci. Měl jste tedy svoji vizi, na co navazovat a co udělat lépe?
Byl jsem v předchozích zastupitelstvech asi dvakrát po sobě, pak jsem jednou vypustil, takže jsem se v politice pohyboval, případně v komisi cestovního ruchu. S bývalým starostou jsme se shodli, že by bylo fajn zachovat kontinuitu a pokračovat. Jsem rád, i za všechny zastupitele, že to funguje. Vnímáme všichni názor, že Špindl je potřeba posunout hodně dopředu.

Co je největším problémem Špindlerova Mlýna?
Největší problém? Chcete mi dát k dispozici celý dopolední čas vysílání? Ne, ale vážně, Špindl má 1 000 obyvatel, balancujeme na hraně. Snažíme se získat nové trvalé obyvatele, protože senioři odchází. Ale v zimě, v plné sezóně, obsluhujeme třeba 20 000 lidí. A to je strašná bolest. Máme na starost například 70 kilometrů komunikací, což je spojené s údržbou technických služby, a to nám hází vidle do rozpočtu. Máme 23 mostů, odpady jako krajské nebo okresní město. Máme sedm hasičů, ale potřebujeme jich aspoň 22. A na to všechno sháníme finance. To je velká bolest. Každou obec, když se bavím s ostatními starosty, pálí něco jiného. Nás bolí hodně tohle.

Jedním z bolehlavů, kromě rozpočtového určení daní, je apartmánové bydlení. Ale snažíme s investory a developery intenzivně jednat.
Martin Jandura, starosta Špindlerova Mlýna

Vy našemu největšímu horskému středisku starostujete jako neuvolněný starosta? Pořád to platí?
Jsem už od léta na plný úvazek, protože jsem říkal, že podnikání opravdu teď posunu. Dvě firmy jsem prodal, protože se to nedalo stíhat. A kormidlem točím už na plný úvazek.

Čtěte také

Jaké to je, řídit obec nebo město, které každý v republice zná a chtěl by tam mít chalupu nebo dům?
Úplně snadné to není. Je to diametrální rozdíl oproti byznysu, protože v byznysu se dohodnete a uděláte to. Ale na radnici se neskutečně trápím s legislativou, protože tam vše trvá dlouho. Nemyslím kvůli zaměstnancům, ale prostě opravdu kvůli legislativě. Vše prochází radou a zastupitelstvem, na jednu stranu jsem rád, aby to bylo transparentní a průhledné, ale na druhou stranu to na můj vkus všechno hodně dlouho trvá.

Jaké jsou u vás ubytovací kapacity a apartmánové bydlení? To se také na horách rozrůstá jak houby po dešti.
Jak jsem říkal, každého trápí něco jiného. Někoho trápí, já nevím, uprchlíci, někoho trápí nepřizpůsobiví. Nás třeba trápí zase jiné podmínky. A jedním z těch bolehlavů, kromě rozpočtového určení daní, je právě apartmánové bydlení. Ale snažíme s investory a developery intenzivně jednat. V historii bylo i to, že udělají hotel, a na finále to překlopí na apartmán. Abych to vysvětlil, my z apartmánů opravdu nic nemáme. Maximálně, když to řeknu natvrdo, dárek do čističky. Neplatí daně, prostě ubytují si tam koho chtějí, někdo i načerno, případně to může být i sídlo firmy, dejme tomu Praha 1 a podobně, takže bohužel my z toho radost nemáme. Je tady díra v zákoně a my bychom to nějakým způsobem rádi napravili. Jdeme tomu naproti, uzavíráme nové kontribuční smlouvy, smlouvy se stavebníkem, tím se město nějakým způsobem sichruje.

Pro mě je prioritou spokojenost občanů a nové centrum města. A dalším bodem je propojení lanovek Pláň, Medvědín a parkoviště P1.
Martin Jandura, starosta Špindlerova Mlýna

Jaké máte priority v investicích do budoucna?
V investicích se trápíme hodně s penězi. Jak jsem říkal, máme 23 mostů, teď musíme 4 opravovat a sháníme na to dotace. Děláme to společně s Poláky, s polskou stranou, tak věřím, že prostě nějaké peníze přijdou. A čeká nás úpravna vody, ČOV a vodojem. Ale pro mě je prioritou centrum Špindlu. Revitalizace centra, aby to bylo top Evropy. Už máme se zastupiteli a investory pracovní schůzky, jak by to mohlo vypadat. A věřím, že to bude pecka.

Čtěte také

Jak se vůbec u vás žije místním lidem?
Ono to vypadá, že to vše děláme pro turisty, ale to jde ruku v ruce. Primárně na celou tu srandu, celý ten kolotoč, sehnat peníze. A potom můžeme vyjít vstříc občanům, což si moc přeji. Protože Špindláků si vážím, každého, kdo tam bydlí, protože to jsou srdcaři. Snažíme se jim jít naproti, snažíme se pro seniory dělat výlety, různá divadelní představení, zájezdy a podobně. Chceme dělat nové zóny pro místní, aby měli v plné sezóně kde komfortně zaparkovat, s tím se potýkáme. Ale vychází nám vstříc i městská policie.

Když se zastavíme u toho parkování, slyšel jsem, že se u vás platí za parkování i v noci? Je to tak?
Ne, ta zpráva byla velice špatně tlumočená. Parkování ve Špindlerově Mlýně, jako v jednom z mála středisek České republiky, je přes den zdarma. Opravdu je zdarma. Free na parkovištích. To vám mohu dát i písemně. Na parkovišti Hromovka, což je P2 a na Mlýně P3, je parkování přes den opravdu zdarma od 7 hodin do 22. A komfortně si zalyžujete. Ano, parkování P1 je zpoplatněno stokorunou, ale to je pro dlouhodobé stání. Ovšem pozor, upozorňuji jedním dechem, že parkování přes noc je zpoplatněno tisíci korunami, protože potřebujeme, aby byla parkoviště volná kvůli údržbě. Takže opakuji ještě jednou, parkování ve Špindlu přes den zdarma.

Martin Jandura a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A kdy dojde k propojení sjezdovek? O tom se také už mluví poměrně dlouho.
Pro mě je prioritou spokojenost občanů a nové centrum města. A dalším bodem je propojení lanovek Pláň, Medvědín a parkoviště P1. Probíhají intenzivní jednání se společností, která je provozuje, a se skiareálem. Ladíme tam legislativu, územní plán a podobně. Ale věřím, že se to podaří, moc bych si to přál.

Tak se na to těšíme. Naším hostem byl starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura. Děkuji za rozhovor.

Spustit audio

Související