Vybrané obce v Plzeňském kraji testují nový portál na uhrazení poplatků za psy a odpad

1. březen 2024 19:21

Zaplatit poplatek za psa nebo za odpad mohou lidé v Kokašicích a dalších čtyřech obcích Plzeňského kraje přes nový webový platební portál. Zatím běží v testovacím provozu.

Co nejvíc usnadnit placení, ale i vybírání různých poplatků – to je cílem krajských platebních portálů. Webovou stránku, kde je možné poslat obecnímu úřadu platbu za psa, ale také třeba škole za kroužky, vyvinul před třemi lety Středočeský kraj a postupně si ho osvojují další. Zatím na zkoušku spustil platební portál Plzeňský kraj. Do projektu je teď zapojených pět obcí. Jednou z nich jsou Kokašice na Tachovsku, kde žije zhruba 250 lidí a 60 psů.

„Portál pro nás představuje výhodu jednoduchosti, plateb z pohodlí domova a snížení administrativní zátěže, proto jsme se do projektu zapojili. Aktuálně lze tímto způsobem zaplatit za domácího mazlíčka, odpad a užívání veřejného prostranství. Do budoucna je možnost přidat i další platby – například za pronájem obecní klubovny,“ popisuje starosta Kokašic František Vojtěch. Pokud obyvatelé nechtějí nebo nemohou využít portál, stále lze uhradit poplatek i na pokladně obce nebo prostřednictvím bankovního účtu.

Úhrada QR kódem či přes platební bránu

Jak vysvětluje mluvčí plzeňského hejtmanství Eva Mertlová, do zkušebního provozu se zapojily kromě Kokašic ještě obce Planá, Bezdružice, Klenčí pod Čerchovem a Neurazy. Další se zatím přihlásit nemohou. Ty zapojené aktuálně projekt testují. „Tento způsob platby je velmi výhodný z několika důvodů. Občan najde vše na jednom místě, stačí vybrat konkrétní obec či organizaci a veškeré platební údaje se mu vygenerují. Uhradit částku lze přes platební bránu nebo QR kód. V případě QR kódu peníze míří hned obci či organizaci, v případě platební brány putují přes Plzeňský kraj. A to je výhoda pro samotné obce – nemusí si zřizovat bránu vlastní a platit za ni, vše jde za krajem,“ vysvětluje Eva Mertlová.

Zkušební provoz portálu poběží do června, kdy krajská rada zhodnotí funkčnost portálu a rozhodne, jestli a jak bude dál pokračovat. Pokud se k němu připojí kromě obcí i školy, bude možné přes portál třeba zaplatit lyžařský výcvik.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio