Začala přestavba bývalé školy na Doubravce, promění se na novou radnici

15. březen 2024 10:35

Oprýskanou budovu bývalé školy a konzervatoře v Plzni-Doubravce čeká prestižní budoucnost. Právě začíná její kompletní přestavba na novou doubraveckou radnici.

Architektonická studie

Léta o ni usilovala, teď se jí dočká. Plzeňská Doubravka bude mít novou prostornou radnici. Dosud sídlí 80 politiků, úředníků a dalších zaměstnanců čtvrtého městského obvodu ve dvou nevyhovujících objektech. Nové zázemí najdou v bývalé škole v Masarykově ulici, která těšně sousedí s upraveným Habrmanovým parkem. Budova z roku 1902 dnes příliš parády nedělá. Má oprýskanou fasádu a po odstěhování konzervatoře je prázdná. Přestavba na radnici začala tento týden a potrvá 19 měsíců.

Podívejte se do interiéru budovy

Budova je dle architektů technicky v dobrém stavu, má pouze vlhký suterén. Některé prostory se zbourají, jiné zůstanou zachovány. Zezadu se historická stavba rozšíří o novou část. Kromě zázemí doubraveckého úřadu zde v budoucnu najdeme moderní recepci, výstavní prostor a dva sály – jeden víceúčelový a jeden přednáškový. „Promění se také prostor za budovou, a to na parčík s místem pro svatební obřad i pro památník letcům RAF,“ popisuje starosta Doubravky Tomáš Soukup. Své místo dostane také pamětní deska připomínající oběti náletu z dubna 1945.

Celková proměna bývalé školy na radnici přijde na zhruba 150 milionů korun. 25 milionů zaplatí obvod Doubravka, zbytek město Plzeň. Dalších cca 10 až 15 milionů korun obvod zaplatí za vybavení. Hotovo by mělo být příští rok na podzim.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio