Záludnosti instantních jídel. Není to problém toho, co jíme, ale toho co nejíme, říká Hana Střítecká

11. červenec 2023

Radioporadna na téma instantních a vysoce zpracovaných jídel. Mluvit budeme o tom, kdy zpracované potraviny využít a kdy ne. Které přísady by pro nás měly být varovné? Kolik umělých a přídavných látek naše tělo zvládne a co to s námi dělá? Je konzerva na vandr tím nejlepším řešením? Určitě zmíníme i novou aplikaci, která vám o prospěšnosti potravin řekne nejvíc.

Hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina.

Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.

Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.

Proč jíme všechny ty věci, které nejsou jídlem a nemůžeme přestat?
Protože nám to za prvé chutná, ono je to většinou dochucené tak, aby nám to chutnalo. To znamená, bývá to slanější, spousta lidí preferuje slanou chuť, bývá to ochucené třeba glutamátem nebo dalšími složkami, které zvýrazňují třeba masovou chuť, což nám také chutná.

Instantní jídla jsou jednoduchá na obsluhu. Vezmu to, ohřeji a jdu jíst. To je další důvod, proč naše lenost často vítězí.
Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina

Případně je to sladké, to taky máme rádi. To jsou takové ty preferenční chutě, které máme nastavené. A pak hlavně je to strašně jednoduché na obsluhu. Vezmu to, maximálně někde ohřeji a jdu jíst. Takže to je další důvod, proč naše lenost velmi často vítězí.

Čtěte také

Tlak na výrobce už byl poměrně velký, i nějaká povědomost veřejnosti byla, akorát teď do toho trošku hodily vidle výrobky, které dělají imitace masových a mléčných výrobků. A tam je se absolutně zapomíná na to, že jsou to vysoce zpracované potraviny a tváříme se, že to je vlastně naprosto v pořádku.

Jdou tu dvě větve proti sobě. Na jednu stranu říkáme, nejezte vysoce opracované maso, nejezte vysoce opracované mléčné výrobky nebo obecně instantní polévky. A na druhou stranu tady máme pak některé veganské a vegetariánské výrobky, u kterých se tváříme, že je to nejlepší a v pořádku.

Lidé přibírají na váze, trpí nespavostí, mají problémy se zažíváním i úzkostné stavy. Je možné, že to může být následek nesprávného stravování?
Určitě, může to být následek. Začněme tím přibíráním, to je nejjednodušší vysvětlení. Protože většina těchto potravin má vyšší množství energie, než kterou potřebujeme.

Pokud máme jídelníček postaven na zpracovaných potravinách, tak ty nám dávají jen základní živiny. Chybí vitamíny a minerály.
Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina

To je jedna věc, druhá věc je, že tam jsou třeba jednoduché cukry. Když se nehýbeme a tělo nepotřebuje energii, tak si všechny tyto látky schovává nebo přeměňuje na zásobní tuky. Tudíž zase tloustneme.

Čtěte také

A co se týká dalších zdravotních obtíží, jako třeba u žaludku, tak to skutečně může být spojeno s různými aditivy, která se do jídla přidávají. A pokud jde o úzkostné stavy a psychiku, tak při dlouhodobém užívání to může být také příčinou.

Ale není to ani tak z důvodu toho, že jíme nějaká éčka, ale pokud jíme takto zpracované potraviny, tak nich chybí vitamíny a minerální látky. Chybí tam různé další živiny, které se vyskytují v klasických potravinách a které pomáhají našemu imunitnímu systému nebo mozku, případně střevním bakteriím, aby byly v pořádku.

Tedy je to problém nikoliv toho, co jíme, ale toho co nejíme.
Přesně tak. Pokud máme jídelníček postaven na takto zpracovaných potravinách, tak ty nám dávají vlastně jen základní živiny. To znamená sacharidy, případně cukr, tuk a bílkovinu a tím to končí. A ještě velmi často bývá omezena bílkovina, nesprávný tuk a velké množství právě sacharidů a cukrů.

Hana Střítecká a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďme si tedy stručně říct, co to jsou vysoce zpracované potraviny a instantní jídlo?
Je to něco, co je velmi opracované a dlouho vydrží. Případně je to velmi hezky barevné nebo ovoněné a má dlouhý telefonní seznam místo krátkého vzadu uvedeno na obalu ve složení.

Celou radioporadnu o instantních potravinách s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související