Zapékaná brokolice

Brokolice zvyšuje imunitu, podporuje srdce i cévy a brání poškození lidského plodu a také mozku. Nachází se v ní velké množství živin při nízkém kalorickém obsahu. Lehké zdravé jídlo připravíte, když ji zapečete s bramborami, tvarohem a vejci. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 2 střední brambory nakrájené na velmi tenké plátky
  • 1,5 šálku růžiček brokolice
  • ½ střední cibule nahrubo nakrájené
  • ½ červené sladké papriky pokrájené
  • ½ žluté sladké papriky pokrájené
  • 4 velká vejce
  • 1 šálek tvarohu nebo ricotty
  • ¼ lžíce čerstvého kopru, nebo ¾ lžičky sušeného kopru
  • 3 lžíce parmezánu

Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Pekáč vymažeme olivovým olejem. Plátky brambor položíme v jedné vrstvě na dno pekáče. Zbylé plátky rozpůlíme a dáme po stranách pekáče. Pečeme 12 až 15 minut nebo dozlatova.

Ve velké pánvi vymazané olivovým olejem restujeme brokolici, cibuli, sladké papriky 3 až 4 minuty, nebo doměkka. Přidáme lžíci vody, nebo zeleninového vývaru, aby se pokrm nepřipálil.

V míse rozšleháme tvaroh s vejci, vmícháme orestovanou zeleninu, kopr a polovinu strouhaného sýra. Touto směsí přelijeme brambory a pečeme 20 až 25 minut, až jsou vejce hotová.

Posypeme zbylým sýrem a dáme zpět do trouby na 1 až 2 minuty. Nakrájíme na stejné díly.

Související

  • Chutná růžičková kapusta

    Zdravou přílohou, která pomůže chránit oběhový a kardiovaskulární systém, je růžičková kapusta. Zkuste si ji připravit podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

  • Bezlepkový bramborový koláč se sýrem a cibulové dresinky

    Cibule je asi nejpoužívanější zeleninou. Už před pěti tisíci lety ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali Indové a Číňané. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a kašl.

  • Květák na indický způsob

     Květák je zelenina oblíbená při redukci hmotnosti pro svůj vysoce sytící efekt, velké množství vlákniny i snadnou přípravu. Můžete ho třeba zapéct na indický způsob.