Zdobení svátečního stromu nepatří pouze k Vánocům. V Hostinném na náměstí stojí velikonoční bříza

26. březen 2024 07:35

Nejen k Vánocům patří ozdobený strom. V Hostinném už mají přímo na náměstí ozdobenu velikonoční břízu. Její výběr a transport se trochu zkomplikoval, ale do středu města se ji technickým službám nakonec podařilo přivést a zdobení se chopily děti z mateřských škol, které ozdoby vyrobily a samy je i pověsily. 

Čtěte také

Pracovníci technických služeb právě na náměstí v Hostinném na Trutnovsku přivezli břízu. „Teď ji tady položíme a děti ji ozdobí,“ říká Jan Mikš.

Břízu přivezli ovšem až napodruhé, napoprvé se výběr nepovedl. „Nepovedlo se to, protože jak jsme břízu sundali, zjistili jsme, že kmen je nahnilý. Takže jsme ji nemohli použít.

Je tady slyšet i motorová pila, je tedy nutné strom nějakým způsobem ještě upravit? „Ještě odstraníme spodní větve, aby byl prostě strom krásnější.

Učitelka Martina Imlaufová už dětem rozdává krásné velikonoční ozdoby. „Jsou to všechno ozdoby, které vyrobily děti ze všech mateřských škol v Hostinném. Vidět jsou tu kuřátka nebo kytičky.

Malá Maruška už drží ozdobičky v ruce. „Mám tady vajíčko a dvě kuřátka. Přiděláme na ně provázek a pověsíme je na velikonoční stromeček.

Čtěte také

Do zdobení velikonočního stromu se na náměstí v Hostinném zapojují i samotní pracovníci technických služeb. Dětem pomáhají, protože sváteční strom je opravdu poměrně veliký.

Koukáme do krabic, ale tam už žádné ozdoby nezůstaly. Vypadá to tedy, že máme hotovo a velikonoční strom je nazdobený. Teď je zapotřebí ho ještě trošku zkrátit.

„Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku, recitují děti básničku. A velkým zážitkem je pro děti také možnost sledovat, jak bříza stoupá nahoru. A velikonoční strom potom na náměstí v Hostinném na Trutnovsku na začátku května vystřídá tradiční májka.

Spustit audio

Související