Zelená je dobrá. Ozeleňte si jídelníček bršlicí nebo popencem

1. duben 2021

Na začátku dubna je kolem nás obrovská hojnost bylin. Můžete je zužitkovat při  pletí zahrádky. Bršlice je podle bylinkářky Radky Svatošové bylinou číslo jedna. 

Roste teď skoro všude a její mladé lístky jsou velmi chutné. Tradiční zelenou bylinkou, kterou používali o Velikonocích naši předkové, je popenec.

Pesto, špenáty, polévky, pomazánky, macerované limonády, čaje, to jsou všechno možnosti, ve kterých můžete zužitkovat zelené byliny.

„Popenec je velmi hojná bylinka, která teď všude raší. Naši předkové jí říkali vopenec. Má aromatické zelené lístky s tmavě zeleným okrajem, později rozkvétá fialovými kvítky. Je to univerzální léčivka, která odstraňuje škodliviny z těla. Naši předkové ji přidávali o Velikonocích do tradiční jarní polévky z devíti bylin.

Jarní polévka z devíti bylin

Pokud chcete vyzkoušet jarní zelenou polévku našich předků, stačí vyjít na zahradu a vyhledat mladou kopřivu, pampelišku, orsej, bršlici, řebříček, jitrocel, popenec, sedmikrásku a planý česnek. Můžete si vybrat samozřejmě byliny podle svého vkusu a aktuálního růstu. Postup je velmi jednoduchý. Na másle zpěníte cibulku, zasypete moukou a vytvoříte jíšku. Zalijete zeleninovým vývarem, osolíte, přidáte bylinky, chvilku povaříte a nakonec rozmixujete. Můžete dochutit vajíčkem.  

Zázračná pampeliška

Pampelišky začínají rašit a jsou všude. Jejich kořeny i mladé lístky se dají použít do čajů, můžete je i nasušit na zimu, kdy přírodní vitamíny chybí.

„Pampeliška je v tomto období velmi účinná a její využití je obrovské. Hlavně se používá na posílení jater, žlučníku a slinivky. I poupata se dají zpracovat, můžete si vytvořit například originální pampeliškové kapary.

Medvědí česnek do pesta nebo soli

Mladé lístky medvědího česneku symbolizují začátek jara.

Čtěte také

„Děláme to jako medvědi, po zimě se pročistíme jarním česnekem. Dáváme ho snad do všeho. Zajímavá je bylinková sůl z medvědího česneku nebo pesto,“ doporučuje bylinkářka.

Bylinková sůl s medvědím česnekem je velmi jednoduchá. Vybereme si kvalitní sůl, použijeme čtyři díly soli a jeden díl medvědího česneku. Bylinu rozsekáme najemno se solí, sůl pustí šťávu a bylinu nasákne. Poté se vysuší na velkém tácu nebo plechu pokrytém papírem.

Bylinkové pesto je také velmi jednoduché a chutné, hlavně v kombinaci se špagetami nebo když si do něj namáčíte bagetu.

Medvědí česnek rozmixujete s kvalitním, za studena lisovaným olejem. Dá se použít i bršlice nebo lichořeřišnice. Potom se směs osolí, můžete přidat slunečnicová nebo jiná semínka. Dáte do sterilních skleniček a uchováváte v lednici.

Spustit audio

Související