Zkáza v ukrajinské Irpini přetrvává, ale v jejích kulisách se rodí i nové věci. Třeba živoucí svědectví mexického umělce Robenza

Most u Irpině odpálili ukrajinští vojáci, aby zabránili postupu ruských vojsk na Kyjev. Přes jeho trosky utíkaly z obsazených předměstí tisíce lidí. Stav mostu zůstává stálé stejný, ale vedle něj je už postavený nový provizorní, po kterém čile jezdí auta. U jednoho ze zbořených pilířů je roztáhnuté malířské plátno.

Plátno patří mexickému malíři Robertovi Marquezovi, uměleckým jménem Robenz. Ten v Irpini pracuje jako dobrovolník s lidmi, u kterých bydlí.

Vášeň proti zkáze

Část města je v troskách, postupně se však do něj vracejí lidé. Přijíždějí i dobrovolníci s košťaty a lopatou, aby pomohli s úklidem. Podobně jako Robenz. Když je ale pěkné počasí, přesune se pod most a maluje.

„Tady vpravo… to bude jediná postava na obraze, která má co do činění s invazí. Narušitel… Vypadá, že má vše pod kontrolu, ale nemá…,“ provádí vznikajícím dílem Robenz.

Ukrajinská Guernica 

Na pravé straně je v oranžových barvách obrys postavy, která jakoby pojídala své okolí. Stylem i tématem Robenza inspiroval obraz Pabla Picassa – Guernica. Ten připomíná vybombardování stejnojmenného města v roce 1937 v době španělské občanské války. 

„Tady ten kůň… chtěl jsem znázornit prezidenta Zelenského. Možná je trochu překvapený, z toho co se děje, ale vzchopí se, a nakonec je to on, který má vše pod kontrolou.“

Robenz míchá nový odstín modré barvy, do které ladí většinu obrazu. Koncem štětce ukazuje na další postavy poloabstraktního díla: „Ta poslední postava s rukama vzhůru a taky tady to malé dítě poukazují na vše těžké, čím si musely projít.“

Pod dohledem ukrajinských vlajek 

Kulisy nově vznikajícího obrazu jsou syrové. Zůstává tady převrácená dodávka na střeše, vlaje tu několik ukrajinských vlajek. A jako pozůstatek toho, že se tudy před ruskou armádou snažily utéct tisíce lidí, je na obraze kočárek nebo nákupní košík.

„Ale tato žena, která táhne vojáka, je symbolem toho, že právo je na její straně. Jinými slovy: Vzchop se! Přestože to hodně bolelo, tak znovu vstaneme,“ věří Robenz.

Část města Irpiň je v troskách, postupně se do něj vrací lidé

Jméno mají dát obrazu od irpiňského mostu lidé sami. Na rozdíl od Picassa, který své dílo tvořil měsíc, Robenz očekává, že bude mít hotovo za týden.

Dřív pracoval na nástěnných malbách například na mexicko-americké hranici. Potom, co začala ruská invaze, se přesunul na tu polsko-ukrajinskou. O od té doby tvoří sérii obrazů o válce na Ukrajině:

Čtěte také

„Když jsem maloval první obraz, vypadalo to, že Rusové vedou. Ten obraz jsem nechal na vlakovém nádraží ve Varšavě. Ale teď, když to vypadá, že Ukrajina vyhraje, a já doufám, že vyhraje, tvořím živoucí svědectví o tom, že i přes vše, co bylo zničené, a kolik lidí přišlo o život, budou muset za vše zaplatit okupanti.“

Robenz už má seznam dalších obrazů, které plánuje namalovat. Jeden pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Další má připomínat masakr civilistů v nedaleké Buče.

autoři: Jana Karasová , aka
Spustit audio

Související