Změny vládních nařízení nesouvisí s připraveností státu, ale s různými názory epidemiologů, vysvětluje Andrej Babiš

Česká republika má za sebou půl roku života s nákazou nového koronaviru. Jaká je vládní strategie pro podzimní měsíce? A je rozumné právě teď plošně rozdávat důchodcům mimořádné příspěvky? Tomáš Pancíř se ptal premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO.

Před šesti měsíci u nás byli potvrzeni první nakažení koronavirem. Oproti jarní epidemii je méně hospitalizovaných a těch ve vážném stavu. Roli hraje počasí a odborníci varují, že s ochlazením přijde zhoršení.

Čtěte také

„Poučili jsme se. Všechny rezorty mají zásoby ochranných pomůcek na dva měsíce. Dnes jsme oznámili aplikaci eRouška online, nejjednodušší systém pro varování před nakažením. Sedm dní v týdnu funguje telefonní linka 1221,“ popsal premiér vládní kroky.

Strop nebude

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se přesto obává, že bude možné trasovat ne víc jak 750 nově nakažených denně.

„Budeme trasovat tolik lidí, kolik bude potřeba. Nemůže být strop, odmítám strop. Budujeme páteřní síť odběrných míst a laboratoří, připravujeme se po všech stránkách.“

Pozornost vyvolala i změna v plánu plošných opatření, hlavně nejasnosti okolo povinnosti nošení roušek ve školách. „To není otázka připravenosti státu, ale rozdílných názorů jednotlivých epidemiologů,“ řekl premiér.

Čtěte také

„17. srpna jsme řekli, co se stane 1. září. Nic jsme nezavedli, ale změnili jsme stanovisko před tím, než jsme opatření vešlo v platnost.“

Kromě koronaviru se v současnosti diskutuje také jednorázový příspěvek pro seniory. Andrej Babiš se nechal slyšet, že senioři jsou jeho absolutní priorita a osvětlil ekonomické důvody svého rozhodnutí.

Pochybnosti o reformě

„Rozpočet pro příští rok je napjatý, tento rok dopadne lépe než schválený deficit 500 miliard. Je tam prostor, nemá to nic společného s volbami.“ Narazil také na fakt, že máme deváté nejnižší důchody z celé Evropské unie.

Nechtělo by to tedy koncepčnější řešení? Ministryně Maláčová se nechala slyšet, že má reformu připravenou, ale premiér s ní o tom nechce mluvit. „O tom pochybuji. Paní Maláčová s paní Nerudovou si tím pouze budují svoje PR,“ myslí si premiér.

„Důchodová reforma je problém celého politického spektra, kde panují rozdílné názory. Pochybuji, že se dobereme k nějakému výsledku.“

autoři: Tomáš Pancíř ,
Spustit audio

Související