Alzheimerovou demencí jsme ohroženi všichni. Čím dříve se objeví, tím rychlejší má průběh

14. říjen 2020

Alzheimerova choroba je devastující smrtelné onemocnění, které postihuje mnoho lidí. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění, při kterém dochází k nevratným změnám na mozku a poklesu kognitivních funkcí, jako jsou myšlení, paměť a úsudek. Někdy se klasická demence zaměňuje s Alzheimerovou chorobou. Radí MUDr. Petr Grenar.

Pojmy se často prolínají, ale jisté je, že demence jako taková přichází až v pozdějším věku, přibližně od 70 let výše. Naopak onemocnění Alzheimerovou demencí začíná již kolem věku 65 a je velmi progresivní. V konečných důsledcích postižení ale není rozdíl.

Z 90 % je organickou příčinou onemocnění ubývání mozkových buněk, které jsou zodpovědné za naše myšlení. Ale může za tím být i organické poškození mozku, především u mladších lidí to mohou být mozkové tumory, které se často projeví primárně změnou psychiky a dalšími projevy, které simulují nástup demence.

Onemocnění Alzheimerovou demencí začíná již kolem věku 65 a je velmi progresivní

Prvním varovným příznakem onemocnění jsou poruchy paměti. Především se začne zhoršovat krátkodobá paměť. Zapomínáme, co jsme měli k obědu nebo k večeři, nepamatujeme si, jestli jsme si vzali léky, nepamatujeme si, koho jsme potkali před chvílí. To jsou první příznaky, které mohou chvíli přetrvávat a pak se srovnají. Několik týdnů i měsíců může být vše v pořádku a pak se stav zase zhoršuje. Přicházejí ale postupně další příznaky, změna nálad, změna psychiky, postupně se začíná objevovat změna struktury osobnosti.

Demence jako plíživý had

Většinou si dotyčný, kterého se to týká, změny vůbec neuvědomuje. Demence je plíživý had, který se vkrádá do našeho myšlení, takže si na to zvykáme. Jak postižený, tak jeho okolí. Pokud jsme s tím člověkem stále, hned si ani neuvědomíme, že se něco děje. Pravdou ale je, že při propuknutí choroby si většinou postižení ani neuvědomují, že se něco děje, naopak jejich rodina ale často opravdu trpí.

Alzheimerova choroba potenciálně hrozí všem

Alzheimerovou demencí jsou ohroženi všichni, jak muži, tak ženy. Ovšem mnohem častěji se vyskytuje u jedinců, u nichž v rodině toto onemocnění proběhlo nebo probíhá. U dědičných forem je typické, že se projevují v mladším věku, kolem 65 let. I když nemoc v rodině nikdo nemá, nejsme proti tomu imunní. Demence jako taková přichází až v pozdějším věku, přibližně od 70 let výše a nepostupuje tak rychle. Naopak onemocnění Alzheimerovou demencí začíná dříve a je velmi progresivní. Bohužel tu platí pravidlo, že čím dříve se demence objeví, tím rychlejší má průběh.

Spustit audio