Antonína Dvořáka k napsání Rusalky inspirovalo malé jezírko nedaleko zámku

7. červenec 2023

Antonín Dvořák, světoznámý hudební skladatel, který měl za sebou triumfální úspěchy v Anglii a dvouletý pobyt v New Yorku, na stará kolena zakoupil od svého švagra hraběte Václava Kounice špýchar ve Vysoké u Příbrami a usadil se tam.

Na svém venkovském sídle rád zahradničil, sadařil, choval holuby, komponoval, a protože mu učarovala místní příroda, chodíval na dlouhé procházky po okolí.

Rád zašel i k malému jezírku nedaleko zámku, které mu přihrálo inspiraci k napsání jeho nejslavnější opery. Patrně si ve své fantazii maloval, jak tu při měsíčku tančí rusalky. Operu Rusalka dokončil v roce 1900, a už o rok později měla premiéru v Národním divadle.

To Dvořákovi zbývaly už jen ani ne čtyři roky života a název „Rusalčino jezírko“ vznikl až po jeho smrti. Ačkoli jezírko vypadá tajuplně a skoro pohádkově, jeho původ je zcela prostý: vzniklo usazováním spodní vody po těžbě rašeliny.

Expozice v Památníku Antonína Dvořáka na zámku ve Vysoké připomíná Mistrův odkaz a poslední místnost je věnována právě opeře Rusalka.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio