APRÍL - část druhá

2. duben 2004

Včera jsem tu načal téma slova apríl a vyprávěl jsem o vzniku zvyku vyvádění aprílem, který možná souvisí s jednou možností, jak vzniklo latinské slovo aprilis označující čtvrtý, původně však druhý měsíc. Stručně řečeno podle ní to slovo vzniklo z předpony a předložky ab, která má význam po. Protože apríl byl druhým měsícem, takříkajíc "měsícem po" neboli po prvním měsíci březnu. Aprílové žertování pak prý souvisí se zvykem na počátku roku se veselit, což my děláme na Silvestra. Nezmínil jsem se včera, že aprilové veselení by mohlo i jiný důvod, například řekněme indický. Indové prý dělají něco skoro totožného, jako je naše vyvádění aprílem skoro ve stejný den jako my, 31. března.

Dnes nejčastěji publikovaná teorie o původu mezinárodního, latinského pojmenování čtvrtého měsíce v roce tvrdí, že slovo aprilis pochází z latinského aperire, otevírat. V dubnu se otevírá země a vůbec celá příroda.

V tomto případě by slovo apríl bylo jazykově velmi blízce příbuzné s výrazem aperitiv a vzdáleněji i se slovem vestibul. Výraz aperitiv jsme přejali z francouzštiny, tam je z latinského aperire, otvírat, protože tento nápoj jakoby otevírá chuť k jídlu. Vestibul je pak část domu, kde se otevírají vchodové dveře.

V časopise Naše řeč z roku 1938 jsem však našel ještě jednu teorii vzniku pojmenování našeho čtvrtého měsíce. Lingvista Vladimír Šmilauer tam informuje o teorii jiného tehdejšího badatele, S. P. Cortsena, podle níž má slovo apríl předlatinský původ. Ocituji skoro všechno, co se na tohle téma bylo v 66 let staré Naší řeči napsáno: "...měsíc aprilis... je měsíc Afroditin. Kult Afroditin vyšel z Thessalie, kde se jmenovala Afró, Afreia; odtud převzali její uctívání italští Etruskové, kteří měli se středním Řeckem velmi čilé styky. Řecké jméno Afroditina měsíce afrios, převzali ve formě ap(h)ri a rozšířili ji o etruský suffix -le v aprile. U Etrusků zůstala bohyně Afró tím, čím původně byla, bohyní duší, hodně neosobní (byl i mužský Afró; na Pafu se uctívala Afrodita vousatá). U Řeků však pozdějším vývojem, hlavně spojováním s afros, pěna, stala se z ní líbezná bohyně lásky." Pokud vím, tento výklad pojmenování měsíce, který včera začal, naši lingvisté nepřijali, nikdy jinde jsem ho už nečetl.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.