Během tří hodin zastřelili myslivci v Českém Brodě 910 holubů

30. leden 2017

Střelba z pušek se v neděli odpoledne ozývala z centra a okolí nemocnice v Českém Brodě. Myslivci dostali povolení k odstřelu přemnožených holubů, kteří ničí fasády zdejších domů. Během třech hodin zlikvidovali 910 ptáků.

„S holubama je tady kritická situace už několik let po sobě. Na okolních polích je spousta nezaorané kukuřice, takže se holubi mají čím nakrmit, a proto se sem tihle ptáci stahují z různých končin,″ vysvětluje Josef Novák z odboru životního prostředí českobrodské radnice.

Přemnožení holubi pak ničí fasády historických domů, střechy a ulice jsou plné jejich trusu. Radnice se pokoušela jejich počet snížit chytáním do klecí, to ale nebylo účinné. A tak se vrátila k odstřelu, byť to ochránci přírody kritizují.

„Je jich tady hodně, dělají nepořádek, ale zbavovat se jich tímhle způsobem, je týrání zvířat," myslí si jedna z přihlížejících obyvatelek města.

Naopak náčelník místních sokolů Jaroslav Petrásek patří k iniciátorům odstřelu. „Je to hrozný, jsou jich tady tisíce a vybírají si střechy domů v historické části města. Svým trusem pak budovy ničí a ani kolem nich se nedá projít bez nebezpečí, že vám nepřistane holubí exkrement na rameni," tvrdí.

Mrtvé holuby házeli myslivci do pytlů, které pak odvezli do kafilérie. Odstřely budou pokračovat ještě 5. a 19. února odpoledne.

autor: haj
Spustit audio