Beroun láká návštěvníky na náměstí, památky i medvědy

26. červenec 2009

Ve znaku města Berouna je medvěd už od pradávna. Když se tedy známý režisér Václav Chaloupek rozhodoval, kam dá svá adoptivní "večerníčková" medvíďata, vedení města ho nemuselo dlouho přemlouvat. Potom, co viděl vybudovaný výběh na Městské hoře, bylo rozhodnuto a medvědi tak do Berouna lákají návštěvníky už devět let. Navštívila je také Lucie Zemanová...

Vojta, Kuba a Matěj přišli do Berouna na podzim roku 2000 a podle jejich ošetřovatelky Dagmar Kreisslové si na Městské hoře zvykli prakticky ihned. O hrdiny dětského večerníčku se stará svědomitě každý den, proto je zná velmi dobře a nedělá jí problém je mezi sebou rozpoznat. Těžké to prý ale není ani pro návštěvníky, jen musí vědět, na co se zaměřit.

Přestože jsou to pořád večerníkoví hrdinové, za devět let se výrazně změnili a s přibývající lety jsou zkrátka línější a častěji zalézají do brlohu. Když ale přijdete ve správnou hodinu, máte velkou šanci vidět, jak si spolu hrají. Podle Dagmar Kreisslové byste to měli stihnout do 15 hodin. Pak už se totiž pomalu ukládají ke spánku.

Dagmar Kreisslová připravuje medvědům svačinu

Za medvědy chodí denně desítky návštěvníků a i když se občas najdou lidé, kteří kritizují, že jsou zavřeni ve výběhu, většině z nich se medvědi líbí a myslí si, že tu mají takřka ideální prostory. Někteří z nich je navštěvují dokonce vždy, když se vydají do Berouna.

Pokud chcete medvědy navštívit i vy a chtěli byste jim přinést něco dobrého na zub, můžete jim koupit zeleninu, ovoce i pečivo. Opravdovou radost jim ale uděláte hroznovým vínem nebo domácím štrůdlem!

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio