Beroun se pyšní unikátními archeologickými objevy

30. červenec 2009

Unikátními archeologickými objevy se teď pyšní město Beroun. Během měsíčního výzkumu, který předcházel stavbě parkovacího domu U Černého koně, se tu totiž našla řada hrnčířských výrobků a také forma na výrobu kamnových kachlů ze 17. století. O těchto i jiných berounských nálezech zjišťovala podrobnosti Lucie Zemanová...

Archeologický výzkum na bývalém parkovišti u Černého koně začal v polovině června. I když zdejší experti stihli provést jen takzvanou sondáž, čekal tu na ně opravdu jedinečný nález - forma na výrobu kamnových kachlů.

Na té je jasně vidět muž oblečený do renesančního oděvu a s pokrývkou hlavy, která se nosila v Uhrách.

Dále se našla pokladnička na drobné mince, která má podobu ženy s nabíranou sukní a šněrovačkou. Otvor na peníze je na jejím dně. Pokladnička je ale bohužel bez hlavy, kterou se archeologům nepodařilo dohledat.

Ředitelka Ústavu archeologické památkové péče středních Čech Irena Benková prozradila, že během výzkumu archeologové našli nejen základy bývalého hotelu U Černého koně, ale i zdi, o kterých se z písemných pramenů vůbec nevědělo. Dál se ale odborníci bohužel nedostali. Výzkum se totiž zastavil kvůli finančním problémům investora. Všichni tak doufají, že budou moci brzy znovu začít. Pokud se totiž výzkum protáhne až do zimních měsíců, práce archeologů se tím značně zkomplikuje.

Archeologický výzkum U Černého koně ale není rozhodně jediný, ke kterému v Berouně došlo. Jak říká sama Irena Benková, archeologie je v tomto královském městě všude. "Za mého působení se nalezlo pohřebiště z mladší doby bronzové a druhou zajímavostí je nález dřevěných součástí odpadních jam a latrín z Havlíčkovy ulice z roku 2005."

Město Beroun zkoumají archeologové od 70. let, a tak na sebe dlouho nenechal čekat ani nález hrnčířských pecí přímo v historickém jádru města. Ta první se našla už v roce 1995 a ta druhá o deset let později. Archeologové zjistili, že se v nich vyrábělo takzvané berounské zboží.

Město Beroun skrývá podle Ireny Benkové ještě řadu archeologických pokladů. Některé z nich se podaří najít možná už koncem srpna, kdy by mohl pokračovat výzkum U Černého koně.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio