Běžnou údržbu plastových oken zvládnete sami. Udělejte si také test těsnění

27. únor 2024

Kvalitní plastová okna dovedou ušetřit spoustu peněz za vytápění. Montáž je jednoduchá a vydrží desítky let. Pokud nezanedbáte jejich údržbu.

„Plastová okna myjte přípravky, které doporučuje výrobce. Na hodně špinavé nebo mírně poškozené rámy nepoužívejte chemické přípravky, jako je například ředidlo,“ radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení. Nezapomeňte ze spár a kanálků odstranit nečistoty. Prohlídněte si i kování a těsnění. Na kování jsou viditelné mazací body, pomůže i návod k použití. K promazání stačí obyčejný silikonový olej. Olej dejte na hadřík a namažte s ním také gumová těsnění.

Může se stát, že páka, kterou se okno zavírá, nejde úplně dolů. „Seřízení plastového okna by měl zvládnout každý průměrný kutil. V návodu k údržbě okna je jednoduché seřízení většinou nakresleno, včetně seřizovacích bodů. V prvním roce používání okna by se o bezplatné seřízení měla postarat firma, od které jsme okna koupili. V dalších letech už si okna seřizujeme sami (zavírání drhne, jde těžko zavírat, okno netěsní). Stačí k tomu obyčejný imbusový klíč daného průměru, podle výrobce okna. Otvor najdete v kování,“ vysvětluje Tomáš Sysel. Pokud si na tuto práci netroufnete, pozvěte raději odborníka.

Šmejdi nespí

Často se stává, že vám někdo zavolá nebo rovnou zazvoní na zvonek od bytu a nabídne kontrolu oken, přetěsnění a podobně. Dejte si na tuto „šmejdskou“ praktiku pozor. Nabídnou předražené těsnění, které přitom mnohdy není třeba vyměňovat.

„Spíš bych se obrátil na majitele domu nebo předsedu SVJ, protože okna v bytových domech se většinou mění najednou, a tím pádem mají stejnou životnost a případné problémy. Mohou oslovit známou renomovanou firmu v okolí, ta posoudí stav, dá cenovou nabídku i časový plán prací,“ doporučuje odborník.

Test těsnění

Gumové těsnění vydrží v plastových oknech 20–30 let. Můžete si udělat i jednoduchý test. Otevřete okno a prstem zmáčknete těsnění. Pokud se vrátí do původního stavu, je v pořádku.

Spousta profilů má v rozích těsnění svařované a taková výměna není pro laika. Dobře se mění těsnění, která jsou pouze vkládaná. Musíte ale znát přesný profil a sehnat ho. Než platit někomu cestovné, je lepší se s majitelem domu nebo SVJ domluvit a nechat vše udělat renomovanou firmu. Vyjde to i podle zkušeností laciněji. Kování a seřízení okna zvládají bez problémů, stejně jako výměnu skel v oknech.

Pokud je prasklý rám, tak to už je na výměnu celého okna. Záruky už většinou neplatí nebo firmy zanikly. Pak už je to o koupi kvalitního okna s trojsklem, které nám spoustu dalších let zajistí minimální úniky tepla.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio