BIOGRAF

23. leden 2003

Ve dnech pražského zahájení Febiofestu si můžeme popovídat o tom, jaký je rozdíl mezi kinem a biografem, co mají biografy společného s biologií a že film je vlastně totéž, co blána. Pohovořím o slovech kino, biograf a film.

Začnu filmem. Tímto slovem v češtině označujeme, jak se lze dočíst ve Slovníku spisovného jazyka českého, celuloidový list nebo pás opatřený vrstvou citlivou na světlo jako fotografický nebo kinematografický materiál, za druhé je film "souvislá řada kinematografických snímků na tento materiál zachycená a určená k promítání", třetí český film je ve slovníku charakterizován slovy: "umělecké dílo dramatické podoby... kinematograficky zachycené a předváděné promítáním", za čtvrté je film filmové umění, kinematografie a konečně za páté je film tenký povlak na něčem; na vodě třeba může být olejový film. Výraz film pochází z angličtiny, kde to slovo původně znamenalo blána, povlak. Takže povlak na celuloidu, ta vrstva citlivá na světlo zmíněná v popisu prvního významu slova film, dal pojmenování celému jednomu druhu umění.

Michal Novotný

Říkal jsem, že povím, jaký je rozdíl mezi kinem a biografem. Všichni víme, že žádný. Biograf je kino a kino je biograf neboli biják, dříve se taky říkalo bijásek. Čeština dřív dávala přednost slovu biograf, přestože v němčině se používalo slovo kino a ve francouzštině a angličtině příbuzné výrazy cinema. Dnes už je i u nás běžnější kino.Pokud jde o původ tohoto výrazu, jde o zkráceninu z původního kinematograf, což je slovo, které pro biograf vymysleli vynálezci bratří Lumiérové. Kinematograf je slovo uměle vytvořené ze dvou řeckých základů. Kineo je pohybuji se, grafo znamená píšu, zobrazuji. Kinematograf neboli kino je tedy vlastně zobrazení pohybu. Do jazykového příbuzenstva kina patří slova kinetický, tedy pohybový, a třeba kinetóza, tedy nemoc z pohybu, kterou mnozí nás trpí při jízdě autem či autobusem.

Slovo biograf má před základem pocházejícím z grafo předponu bio-, která vypadá, jako by mělo něco společného s biologii, biomechanikou, biosférou, biopotravinami a biozemědělstvím. Přestože to možná zní podivně, opravdu jde o totéž původem řecké slovo. Bios je řecky život, takže biologie je nauka o životě organismů a biograf je místo, kde se promítají díla zobrazující život. Ano, takto vzniklo slovo biograf ve významu kino. Předvádějí se tam filmy, což jsou vlastně záznamy života.

Vysílá se ve čtvrtek 23.1.

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.