Bohoslužba k 22. výročí svatořečení Anežky České

12. listopad 2011

Katedrála svatých Víta, Václava a Vojtěcha na pražském hradě je dnes, víc než kdy jindy, prolnutá slavnostní atmosférou. Přesně v 10 hodin zde totiž začne slavnostní bohoslužba, která je slavena při příležitosti 22 let od svatořečení Anežky České. Mimořádným hostem a předsedajícím bude papežský legát Joachim Maisner, arcibiskup Kolína nad Rýnem. A teď už přímo do katedrály zdravíme kolegyni Teresii Bečkovou.

Teresie, jak bude dnešní slavnostní bohoslužba probíhat?

Bohoslužba je slavnostním vrcholem celého roku, který byl věnován svaté Anežce. A proč právě jí? Letos totiž uplynulo 800 let od jejího narození. Pro náš národ má tato žena naprosto zásadní význam. Jako královská dcera se dokázala vzdát všech výsad bohatství a života v přepychu, aby se vydala cestou služby těm nejpotřebnějším.

Obrazy sv. Anežky České v katedrále sv. Víta

I proto budou během dnešní bohoslužby oceněni pracovníci české katolické Charity. Z rukou arcibiskupa Jana Graubnera (který je delegátem České biskupské konference pro Charitu), převezmou pamětní medailí vydanou k 800. výročí narození sv. Anežky České

Bohoslužby by se také měla účastnit řada osobností. Pozváni byli nejvyšší představitelé naší země a další osobnosti politického a kulturního života. A jak už jste říkala, důležitým hostem dnes bude papežský legát kardinál Joachim Meisner, arcibiskup Kolína nad Rýnem, který bude mši předsedat. A který také přednese očekávané poselství papeže Benedikta XVI.

Teresie, já se zastavím u posledně jmenovaného hosta. Kardinál Joachim Meisner má k naší zemi blízko. Můžete vysvětlit proč?

Je to tak. Jeho návštěva tady jistě není náhodná. Kardinál Meisner je od roku 1989 kolínským arcibiskupem a metropolitou kolínské církevní provincie. V letech předešlých (1980 až 1989) byl biskupem v Berlíně. A právě jako berlínský biskup tajně vysvětil mnoho českých kněží.

Přivítání kardinála Meisnera v Praze

Se sv. Anežkou Českou ho pojí i to, že pochází ze slezské Vratislavi, kde byl založen po Praze druhý klášter řádu křižovníků, za jehož zakladatelku lze sv. Anežku považovat. V roce 1989 se také účastnil v Římě svatořečení Anežky České, což byla mimořádná událost pro naši zemi. A pro mnohé je její svatořečení spouštěcím okamžikem následných revolučních změn. O tom ale budou už za chvíli v týdeníku hovořit mí kolegové.

Poslední věc. Během mše svaté mají být předána ocenění pracovníkům Charity. Podařilo se Vám zjistit konkrétní jména?

Konkrétní jména zatím neznáme. Podle mých informací se ale jedná o 9 (10) ředitelů a ředitelek diecézních charit. Na potvrzení této informace si nicméně budeme muset počkat až na dnešní mši, která začne už v 10. hodin.

Slavnostní mše k 22. výročí svatořečení Anežky České

Kdo by mši nestihl, může se vydat v 15.00 hodin do Strahovského kláštera, na vernisáž výstavy prací dětí z České a Slovenské republiky pořádanou hnutím Na vlastních nohou – Stonožka. Výstava nazvaná "Svatá Anežka Česká – génius českého učitele" potrvá do 2. prosince.

O slavnostní mši svaté ke 22. výročí svatořečení Anežky České informovala přímo k pražské katedrály Teresie Bečková.

autoři: Teresie Bečková , dkf
Spustit audio

Více z pořadu