Brdy znají svého Brdmana

30. květen 2009

Závod Brdman pořádá už deset let Horská služba Brdy, což je parta nadšenců, dílem chalupářů a dílem domorodců, z Hluboše nedaleko Příbrami. I když se může na první pohled zdát, že je to akce recesistická, stanout na stupních vítězů rozhodně není nic jednoduchého. Závod se totiž skládá ze tří disciplin: z běhu na dvě brdské míle, z jízdy se soudkem piva na trakaři a z hodu Fabiánovou kovadlinou. Nad soutěží dohlížel i Zdeněk Hejkrlík...

0:00
/
0:00

Běh měří téměř šest kilometrů, vede z Hluboše do Bratkovic, brodí se při něm říčka Litavka, která měla tentokrát dobře přes metr hloubky, ale hlavně se musí vyběhnout do naprosto šíleného Hlubošského kopce. Soudek na trakaři je sám o sobě docela slušná váha, ale ta Fabiánova kovadlina váží přes čtyřicet kilo, takže některým závodnicím a mladším závodníkům ji pořadatelé museli zvedat.

Pro rok 2009 se Brdmanem stal Lukáš Adam z Podhorního Újezdu u Jičína - z ohlašovny Horské služby Brdy v Podhorním Újezdě. Druhé místo obsadil Martin Hazucha z FC Hluboš a bronz patří Olafu Gustavsonovi, lavinovému koordinátorovi Horské služby Brdy.

V kategorii žen zvítězila Zdeňka Peřinová z Hluboše, za kterou se umístily Michaela a Soňa Stehlíková.

Kromě toho je vypisována soutěž o nejlepší bác, kde počtem 82 kuliček (hlasů) zvítězila Růžena Moulisová.

V kategorii exotů letos soutěžili tři závodníci. Dva z nich ovšem v brnění švédských mušketýrů závod jen prošli, protože běh byl prakticky nemožný. A tak se vítězkou exotů stala Šmoulinka Kateřina Červenková.

K pohodě hrála kapela "Nic za to nechceme" a pořad uváděl hlubošský "Rosák" Jiří Pašek.

Za pozornost stojí i to, že závodu předchází i dětská verze - Brdmánek - což je běh po vsi. Ovšem ceny do něj věnovali ze svého členové obecního zastupitelstva. A starosta dohlížel nad závodem v rouchu brdského ducha Fabiána, což je (pro neznalé) brdská obdoba krkonošského Krakonoše.

autor: Zdeněk Hejkrlík
Spustit audio