Burzu muškátů v Loděnici na Berounsku navštívili pěstitelé z širokého okolí

1. červen 2009

V Loděnici na Berounsku se o tomto víkendu uskutečnila výměnná burza muškátů. Soukromou zahradu, kde jste našli až 200 odrůd, navštívili pěstitelé z širokého okolí, pro které byl připravený i speciální seminář o pěstování, řízkování nebo přezimování muškátů. Na akci, kterou pořádala organizace Pelargónie, byla i naše redaktorka Lucie Zemanová...

I přes deštivé počasí navštívilo první ročník výměnné burzy muškátů zhruba 400 pěstitelů. Jednotlivé odrůdy se tu čtyři dny směňovali nebo kupovali a několik lidí tu vyměnilo dokonce 50 kusů muškátů.

"A bylo rozhodně z čeho vybírat," popsala několik odrůd předsedkyně organizace Pelargónie Alena Heinrichová, která dlouhá léta nechtěla o zahradničení nic slyšet přesto, že se jím živil její otec. Jak sama říká, pěstitelské geny se v ní probudily, až když se tatínek dostal do důchodového věku. "V té době jsem kouzlu zahrad naprosto podlehla," řekla Alena Heinrichová, která se teď může pochlubit 350 odrůdami muškátů.

Česká republika může v pěstitelství těchto květin zdárně konkurovat ostatním zemím v Evropě, což potvrdil i jeden z dalších pěstitelů Jiří Pešek, který si výměnnou burzu nemohl vynachválit. S tím, že pěstování muškátů opravdu není žádná věda, souhlasí i Alena Heinrichová, podle které ze všeho nejvíc záleží na tom, jestli vás to baví.

Výměnna burza muškátů v Loděnici
autor: Lucie Zemanová
Spustit audio