Čachrovat

9. prosinec 2005

Slova čachrovat a čachr znějí velmi výrazně a jakoby už jejich zvuková podoba dávala takříkajíc najevo, že tu nejde o nic bohulibého, nýbrž zcela naopak. Ano, je to tak, pokud to snad nevíte, ve Slovníku spisovného jazyka českého se můžete dočíst, že čachrovat je jednak nepoctivě, pokoutně obchodovat a za druhé nepoctivě, postranně, zištně jednat.

Čachrovat se dá třeba s lehkými topnými oleji, čachrovat se také dá kolem sestavování kandidátky politické strany před volbami. Rovněž podstatné jméno čachr má dva významy. Je to jednak nepoctivý, pokoutní obchod a za druhé také postranní, nepoctivé jednání, neboli zákulisní čachry. Slovník uvádí ještě další příbuzná slova. Například zdrobněliny čachřík a čachříček, také podstatná jména čachrář a čachrářka jako pojmenování osob, které provádějí čachry, a čachrářství jako označení jednání čachrářů. Kromě čachrovat zná slovník i sloveso čachrařit, je zde uvedené i přídavné jméno čachrářský s příkladem z Vladislava Vančury: čachrářský kousek.

Michal Novotný

Do češtiny slovo čachrovat přišlo z němčiny, kde je sloveso schachern, které znamená nepoctivě obchodovat, smlouvat. Už v němčině tedy toto slovo mělo a má záporný nádech. Což vzniklo nejspíš tak, že v tomto pejorativním významu začali němečtí konkurenti židovských obchodníků používat slovo sachern, které v židovském jazyce jidiš znamenalo obchodovat a nemělo tam onen záporný nádech. Můžeme tedy říct, že šlo o slovo rasistické, chtělo se jím říct, že židovsky obchodovat znamená obchodovat nepoctivě. Dodejme, že do jazyka jidiš, což byla směs hebrejštiny, němčiny a slovanských slov, slovo sachern přišlo z hebrejštiny. Tam je, jak píše Ruth Bondyová v knížce Mezi námi řečeno, výraz s´char, který znamená plat.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.