Čas si člověk dělá sám, nese jej s sebou. Nikdo ho za vás nemůže prožít, říká kytarista Štěpán Rak

20. leden 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:13 Rozhovor s kytaristou Štěpánem Rakem
  • 06:30 Módní trendy: výhody termoprádla a jak se o něj starat
  • 10:52 Výživová poradkyně Martina Jandová a rady, jak na prahu roku vylepšit jídelníček
  • 15:21 Kosmetický rádce: jak se orientovat na zkrátkách na flakonech parfémů
  • 19:36 Co je to fyziojóga a jaké pomůcky jsou pro toto cvičení jsou vhodné
  • 23:51 Jak pečovat o svoji pleť v zimě? Proč volit zimní krémy s vitamíny?

V rubrice osobnost šarmu vítám vynikajícího kytaristu, hudebního skladatele a pedagoga Štěpána Raka. Člověka s velkým srdcem, který je vždy obklopen nádhernými kytarami. Dnes přišel se svojí poslední milovanou holkou, jak svým nástrojům říká.
Ano, tohle je má nejnovější kytara, kterou mi postavil můj kamarád Vašek Svoboda se svým synem Romanem. A zajímavé je, že oba jsou trampové. A je to vlastně má vůbec první kytara v životě, která je celá bílá. Je ze smrkového a javorového dřeva. Takže je to nádherný nástroj.

Žádné negativní myšlenky. Dokud je ta možnost, udělejte vše pro to, po čem vaše dušička a srdíčko ve své největší hloubi touží.
Štěpán Rak, kytarista

S kytarou jste procestoval takřka celý svět a poznal mnoho zemí. Rozdáváte lidem svou hudbou radost. K jakému poznání člověk dojde?
Zjistil jsem jednu věc. Že se vždy nejraději vracím domů. Ať už to bylo odkudkoliv. I když to byl nádherný Nový Zéland, Finsko, kde jsem prožil 5 let a kde se narodili i oba mí synové, a další a další země. Tak zkrátka domov je domov.

Co pro vás znamená rodina? Syn Štěpán je známý paleontolog a Jan Matěj se potatil a je také kytaristou.
Já si myslím, že oni mluví sami za sebe. A svou prací to dokazují. Jan Matěj učí na ZUŠ a věnuje se hudbě od svých pěti let. Pak se dal i na fotografování, ale muzika mu zůstala. A nás společný pořad, který se jmenuje Rak a Rak, děláme asi nejraději.

Víme, že hudba je vaše velká láska. Ovšem máte také velmi rád fotografování či numerologii. Jak tedy prolíná váš život řada vašich koníčků a zálib? A máte na ně vůbec čas?
Ten čas si člověk musí udělat. Čím dál více jsem přesvědčen o jedné věci, kterou mne učil můj drahý pan učitel Štěpán Urban už na konzervatoři. On mi vždy kladl na srdce, že čas si člověk dělá sám. Ten si neseš s sebou, ty sám jsi čas. Ty jsi svůj čas, který za tebe nemůže nikdo jiný prožít. Ani ty jej nemůžeš prožít za nikoho jiného.

Čtěte také

Já jsem třeba nikdy nepoznal nudu. Nevím, co to je. Jsem neustále zaměstnán, ať už myšlenkami nebo hraním. Či psaním a komponováním, nebo fotografováním. Nebo vším dohromady. U mne to vše probíhá kontinuálně a nemohu to vůbec od sebe oddělit.

Jste také zastáncem myšlenky, že pokud si člověk něco moc přeje, tak se mu to také splní. Jak si tedy přát, aby se nám naše sny splnily?
74 zemí světa jsem si vypřál a vysnil. Vzpomínám si na Štěpána juniora, on je narozený ve znamení Štíra, takže je plný hloubavých myšlenek, a jednou za mnou přišel a řekl mi, tati, přišel jsem na to, že si můžeme přát úplně všechno. A všechno se nám splní, protože jednoho dne za to musíme dát ten svůj život.

A nejhorší, co můžeme udělat, že si řekneme, na tohle já v životě nevydělám, tam já se nikdy nepodívám. Tedy žádné negativní myšlenky. Vše, po čem touží naše dušička a naše srdíčko ve své největší hloubi, tak dokud je ta možnost, vše pro to udělat.

Štěpán Rak ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související