Čáslavští zastupitelé jednali o budoucnosti městské nemocnice. Chybí tam kvalifikovaní lékaři

23. červenec 2020

Vedení Čáslavi chce do konce roku vyřešit personální problémy v městské nemocnici. Shodli se na tom jednohlasně zastupitelé na středečním mimořádném jednání. Při zasedání v prosinci mají politici představit konkrétní kroky, které situaci v zařízení, pod které spadá až padesát tisíc pacientů nejen ze Středočeského kraje, stabilizují.

V čáslavské nemocnici mají nedostatek personálu – týká se to především všeobecné chirurgie, kde dlouhodobě chybí kvalifikovaní lékaři. To je podle místostarosty Martina Horského z uskupení Čáslav pro všechny celorepublikový problém, v Čáslavi je ale situace opravdu alarmující. Lékaři jsou nucení pracovat výrazně přes čas, nemají v podstatě možnost vybírat si dovolenou a městu ani vedení nemocnice se nedaří další doktory přivést. Částečně i proto, že je podle Horského nemůže město, jako zřizovatel, motivovat ani finančně: „Za stejný výkon nemůžeme dostat naše nemocnice mnohem méně než fakultní. Finančně si myslím, že doktory platíme dobře, ale musí mít také pocit, že se u nás mohou rozvíjet,“ říká místostarosta.

Právě počty provedených lékařských výkonů jsou pro Čáslavskou, ale vlastně každou městskou nemocnici zásadní, protože od jejich počtu se odvíjí zálohy, které město jako zřizovatel na provoz nemocnice dostává. A ty se vypočítávají z údajů za poslední tři roky.

V Čáslavi letos počítají s celkovou ztrátou až třicet milionů korun. Právě kvůli nedostatku personálu v kombinaci s koronavirovou krizí totiž předpokládané limity nenaplní a hrozí, že budou muset peníze kraji i vracet. Do prosincového zasedání tak mají politici čas přijít s konkrétními řešeními a pak projednat další postup.

Spustit audio