České finále Porty zná vítěze

27. červen 2010

Řevnice u Prahy o tomto víkendu už potřetí ožily folkem a country písničkami. Ve zdejším areálu lesního divadla probíhalo České finále Porty. Porotě se během pátku a soboty představilo celkem 16 soutěžních skupin a interpretů, kteří vyhráli oblastní kola. Ti nejlepší z nich postoupili do Mezinárodního kola Porty v Ústí nad Labem.

Porota to letos na Českém finále Porty neměla vůbec lehké. Soutěžící se snažili zapůsobit jak se dalo, například skupina Pětník z Prahy vystoupila a capella -tedy bez hudebních nástrojů. A kdo tedy v Řevnicích uspěl?

Předsedkyně poroty Marcela Výborská nám prozradila, že do Mezinárodního finále v Ústí nad Labem, které se uskuteční od 22. do 24. července letos postupují skupiny Quanti Minoris, Pětník, Štatstní a Veselí a Alibaba. Letos byla udělena i zvláštní cena Porty. Za píseň Hvězda šesticípá ji získala Klára Šimková.

Už potřetí se Porta koná v lesním divadle v Řevnicích u Prahy a toto prostředí si chválí nejen hlavní organizátoři, mezi které patří hudební skladatel Jiří Vondráček a Anna Roytová, ale i návštěvníci, kteří do Řevnic u Prahy zavítali snad ze všech koutů republiky. Víkendový festival folkových a country písniček přišla podpořit i celá řada známých zpěváků a skupin. Nechyběl mezi nimi Wabi Daněk, skupina Hradišťan, houslista Jaroslav Svěcený či zpívající právník Ivo Jahelka. Do Řevnic zavítala také legenda mezi folkovými skupinami Spiritual Kvintet a zazpívali také Karel Plíhal a Robert Křesťan.

Porta už dávno není jen festivalem trampů, ale vstřebala do sebe hudební svět country, folku, jazzu i populárních písniček, které ovlivnily celé generace hudebníků a svými texty zasáhly do života posluchačů v celé České republice.
Vůbec první ročník této hudební přehlídky se uskutečnil v Ústí nad Labem v roce 1967 a od té doby má stále své vyznavače.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio