Česko slaví 30 let od sametové revoluce. Na Albertově lidé pískali na rektora Zimu

17. listopad 2019

Stovkami akcí po celé zemi si Češi připomínají 30. výročí sametové revoluce a 80. výročí událostí, které vedly k uzavření vysokých škol nacisty.

*Ministři za ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem již brzy ráno na pražské Národní třídě položili květiny a zapálili svíčky. Přítomní lidé je za doprovodu skandování vypískali.

*Nepříliš vřelému přijetí se před památníkem 17. listopadu 1989 nedostalo ani zástupcům ČSSD či Václavu Klausovi mladšímu.

*Na rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu při projevu na Albertově také lidé pískali.

Babiš přišel ráno po sedmé hodině jako první z politiků položit květiny na Národní třídu, doprovázeli ho ministryně a ministři za ANO. Chránily je desítky policistů. Čekající lidé s transparenty na ně pískali, někteří vykřikovali „Táhni odsud, estébáku!“.

Na adresu protestujících pak Babiš novinářům sdělil, že v StB nebyl. Reagoval také na sobotní demonstraci na Letné. Ultimáta, která mu demonstranti dali, Babiš nechápe.

Nepřízeň padla i na sociálnědemokratické členy kabinetu, kteří přišli zhruba hodinu po premiérovi. Pískalo se také na zástupce prezidentské kanceláře nebo Václava Klause mladšího. Naopak třeba čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se dočkal potlesku, dobře byli přijati také zástupci Pirátů či americký velvyslanec.

Na Národní třídu během dopoledne přišli také zástupci opozičních stran, kteří oslavy zahájili uctěním památky Václava Havla u jeho hrobu na Vinohradech. Situace, kdy premiér nemůže položit bez kontroverzí květiny ve státní svátek na Národní třídě, není normální, řekl předseda ODS Petr Fiala.

Premiér by měl podle něj přemýšlet, proč vyvolává u lidí odpor. Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že demokracie je v poslední době v Česku v ohrožení.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio