Chlapec

12. únor 2004

Dva dny jsem tu teď mluvil o vrcholně zajímavém zákulisí českého výrazu kluk, a tak má logiku, když se budu věnovat i synonymům slova kluk, totiž výrazům chlapec a hoch. Čímž dojde i na holky a kupodivu i na holotu, holomky a dokonce se dostaneme až ke Golemovi.

Ale to všechno až později. Dnes půjde řeč jen o chlapci. A ovšem především o chlapovi, protože výraz chlapec je vlastně zdrobnělina od slova chlap. Význam slova chlapec je jasný, jde o podle Slovníku spisovného jazyka českého stejně jako u kluka o "nedospělou nebo dospívající osobu mužského pohlaví", expresívně o muže vůbec a také o milého či nápadníka. Slovník upozorňuje také na nářeční pojmenování zbojníků slovním spojením horní chlapci. Rovněž slovo chlap má podle slovníku několik významů. Především se tak expresívně říká fyzicky silným a vyspělým mužům, za druhé je slovo chlap všeobecná pochvala pro muže, nemusí jít jen o vlastnosti fyzické, chlap je i člověk statečný, poctivý, spolehlivý. Na druhé straně však totéž slovo používáme i jako nadávku. Spojení drzý chlap nebo mizerný chlap jsou docela běžná. A do třetice můžeme slovo chlap použít neutrálně; když řekneme, že chlapi večer koukali na hokej, nemyslíme slovo chlap ani jako nadávku, ani jako pochvalu, jen prostě jako synonymum výrazu muž. Kromě chlapce ze slova chlap v češtině vznikla i slova chlapík, což je jednoznačně pochvala, dále chlapisko, opět jednoznačně pojmenování fyzicky silného muže, a pak také chlápek, kterým obvykle pojmenováváme muže ne zcela důvěryhodné.

Chlap je slovo všeslovanské a v jiných slovanských jazycích má tento výraz ještě jiné významy, než jsou ty vyjmenované české. V polštině z praslovanského cholp vzniklo slovo chlop, které tam znamená sedlák. Ukrajinština a ruština si praslovanský základ změnily na cholop a tímto slovem pojmenovávají poddaného. A slovinština má slovo hlap, které tam znamená hlupák a stejně jako v srbštině a chorvatštině také otrok či sluha. V těchto jazycích má tedy výraz, který v češtině zní chlap, jaksi vesnický a současně poddanský nádech. Ostatně i ve staré češtině byl chlap poddaný a nevolník, neurozený člověk a sedlák. O praslovanském cholp toho odborníci neumějí říct mnoho. Možná prý pochází od slovesa cholit, které znamená starat se o něco. Do stejné jazykové rodiny by pak s chlapem kromě chlapce, chlapíka, chlápka a chlapiska patřili pacholek, pachole a také sloveso chlácholit. Ale jsou i jiné teorie. Jedna například říká, že výraz chlap je příbuzný se staroindickým džalmas, padouch a sprosťák.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.