Chodíte v sychravém počasí bez čepice? Riskujete bolestivý zánět horních cest dýchacích

19. únor 2020

Vrcholí období epidemie chřipek i dalších respiračních onemocnění. Obzvláště pokud podceníme teplé oblečení, můžeme pocítit silnou bolest v horních dutinách. Často máme nejprve pocit, že máme pouze „rýmu“, ale stav bývá mnohem vážnější. Může se jednat o zánět horních cest dýchacích, který bychom rozhodně neměli přecházet. Při neléčení může přejit až do zánětu středního ucha a způsobit velké komplikace. Radí MUDr. Petr Grenar.

Konec zimy je pro každého velmi náročným obdobím. Tělo už je po dlouhé zimě značně vyčerpané. Navíc vrcholí období epidemie chřipek. V těchto sychravých dnech se ale nemusí vždy jednat pouze o nepříjemnou chřipku. Obzvláště pokud podceníme teplé oblečení a nenosíme pokrývku hlavy, můžeme pocítit silnou bolest v horních dutinách. Často máme nejprve pocit, že máme pouze „rýmu“, ale stav bývá mnohem vážnější. Může se jednat o zánět horních cest dýchacích, který postihuje nosohltan, vedlejší nosní dutiny a může způsobit i zánět středouší.

První varování, silné bolesti hlavy, které se zhorší v předklonu

Všechna tato onemocnění díky svému vzájemnému propojení probíhají většinou komplexně. Pacienti nemusí trpět teplotami, ale vždy cítí silnou bolest v čele nebo nad horní čelistí. Bolesti se navíc zhoršují v předklonu, často je provází i sekrece z nosu a nosohltanu, ale není to pravidlem. Pokud je zánět uzavřený a není cesta, kudy by hnis přirozeně odtékal, hromadí se v dutinách a způsobuje o to větší bolest. Pak se již jedná o ohraničený zánět, který se sám sobě přizpůsobí a vznikne ložisková infekce. Tělo si s tímto zánětem poradí pouze částečně, opouzdří ho a tím zmizí i akutní příznaky. Stále se ale necítíme dobře, což může přetrvávat i delší dobu. Pokud bolestivé příznaky trvají více jak týden a nelepší se, je proto vždy na místě navštívit praktického lékaře, i když netrpíme teplotou. Praktický lékař následně pacienta po základním vyšetření odešle na specializované pracoviště ORL. Tady proběhne komplexnější vyšetření se zaměřením na lokální ložiskové infekce. Velkým pomocníkem jsou výtěry ze sliznic, které pomáhají lokalizovat daný patogen a nastavit cílenou léčbu.

Primárně se jedná o zánět nosohltanu, ale při neléčení vás rozbolí i v uchu

Zánět horních cest dýchacích postihuje většinou všechny související orgány. Infekce z nosohltanu se při neléčení nebo při vážnějším průběhu může rozšířit až do oblasti středouší cestou Eustachovy trubice a způsobí zánět středního ucha. To je opravdu bolestivé onemocnění s vysokými teplotami, při kterém často dojde i ke snížení sluchu. Pokud je zánět neléčený, může způsobit závažné komplikace a dlouhodobé poškození sluchu. Dalším nebezpečím je i propuknutí meningitidy, což je dlouhodobý problém, který může končit skutečně fatálně.

Raději si podívejte na nejnovější módní hity a udržujte svou hlavu v teple

Jaká je ochrana? Jako první prevence prochladnutí. Zásadní pomůckou je čepice, chrání celou oblast hlavy. Prochladnutí dutin je zásadní predilekční faktor rozvoje nemocí. A krok číslo dvě? Nepodceňovat ani banální respirační infekce a věnovat jim alespoň krátkou dobu léčby a klidu hned v počátku jejich propuknutí. Tělo se nám za to odmění rychlejším vyhojením a snadnějším průběhem.

Spustit audio