Chyby stály Mladou Boleslav skoro 6 milionů

14. leden 2005

Mladá Boleslav bude muset vrátit státu za chyby při čerpání dotací 5,7 milionu korun. Magistrát již obdržel konečné rozhodnutí Ministerstva financí. Naplnily se tak optimistické odhady vedení města, že konečná suma bude výrazně nižší proti původnímu výměru.

Městu loni hrozilo, že bude muset vrátit státu až 356 milionů korun. Novinářům to dnes řekl primátor Svatopluk Kvaizar. Vysoké částky měla Mladá Boleslav vracet za chyby, které finanční úřad nalezl u několika dotačních titulů z let 1998 až 2002. Magistrát požádal o posečkání platby a argumentoval tím, že objevené chyby byly převážně formálního charakteru a dotované stavby byly skutečně postaveny. Největší část pokuty nakonec město zaplatí za chyby objevené v případě stavby domova důchodců, u které město částečně změnilo využití objektu proti původnímu projektu. Finanční úřad ovšem odhalil chyby také u jiných dotací na investice uskutečněné v minulém volebním období. Týkají se rekonstrukce kotelny na zimním stadionu a výstavby tělocvičny základní školy na Komenského náměstí. Podle Kvaizara již město dostalo výměr, který požaduje vrácení zhruba 60 milionů korun. Město i v tomto případě požádalo o posečkání a prominutí plateb. Vedení města opět argumentuje tím, že zjištěné chyby jsou jen formální, a věří, že konečný verdikt bude opět výrazně mírnější.

Magistrát navíc stále čeká další výměr kontrolorů kvůli chybám zjištěným ve veřejné obchodní soutěži na výstavbu bytového komplexu v bývalých kasárnách.

Spustit audio